Špajza 02. lipnja 2024.

Kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe

Kuhinjski noževi
Kuhinjski noževi
foto: Dop/Unsplash
U nastavku ti donosimo male tajne pravilne njege i čuvanja kuhinjskih noževa...

Izbor kuhinjskog noža za profesionalne kuhare je cijela znanost s vlastitom terminologijom, tajnama i pravilima, a noževi su jednako važan i jedan od najčešće korištenih kuhinjskih alata i za sve nas zaljubljenike u kuhanje.

Znaš li kako pravilno očistiti nož te koji je najbolji i najsigurniji način za to? U nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta koje bi trebao imati na umu kod pranja i skladištenja kuhinjskih noževa...

Hladnjak Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza

Noževe uvijek peri ručno

Najbolji način održavanja kuhinjskih noževa je ručno pranje koje pomaže održavanju površina u dobrom stanju dugi niz godina. Dakle, najbolji način za čišćenje visokokvalitetnog kuharskog noža je ručno pranje običnim starim sapunom i vodom. Nakon pranja, kuhinjske noževe treba odmah osušiti. 

Iako su noževi napravljeni od nehrđajućeg čelika, vrlo je važno da ih nakon uporabe odmah obrišemo, odnosno da ih ne ostavljamo prljave i mokre u sudoperu. Zapamti, noževi su nehrđajući do neke mjere. 

 | Author: Keegan Checks/Pexels Kuhinjski noževi foto: Keegan Checks/Pexels

Noževe peri oprezno i polako!

Noževe peri polako i oprezno, držeći oštricu usmjerenu dalje od sebe ili prstiju. Upotrijebi spužvu ili krpu za suđe da očistiš oštricu s obje strane.  Dakle, odmah nakon uporabe isperi nož mlakom vodom, po potrebi ga nježno protrljaj spužvicom i sredstvom za pranje. Zatim nož obriši te pusti da se potpuno osuši. 

Brzo namakanje noževa

Ako se ipak dogodi da se na oštrici osuši nešto hrane, pusti je da se namače u malo tople vode,  minutu ili dvije, umjesto da ribaš nož. Nemoj namakati nož dulje od dvije minute jer bi oštrica mogla zahrđati i otupiti. 

 | Author: Jake Charles/Unsplash Kuhinjski noževi foto: Jake Charles/Unsplash

Noževe nikada ne stavljaj u perilicu posuđa

Noževe ne smijemo prati u perilici za suđe jer vruća voda, agresivna sredstva za pranje i udarci o drugo suđe štete svakom nožu. Oštrice visoke kvalitete nikada ne smiju ići u perilicu posuđa.

Abrazivni deterdžent, velika vrućina i ostalo posuđe u perilici suđa prouzročit će prijevremeno tupljenje. Drvene drške također će s vremenom puknuti. Povrh toga, oštri noževi mogu uništiti plastični premaz na policama perilice posuđa te posljedično dovesti do hrđanja.

Kako skladištiti noževe

Kuhinjske noževe nikada ne spremaj u ladicu s ostalim kuhinjskim priborom jer se tako oštrice mogu oštetiti, a postoji i mogućnost ozljeda prilikom uzimanja pribora. Za spremanje noževa preporučujemo poseban stalak za noževe, u kojem će ti noževi biti uvijek na dohvat ruke.  

pranje voća i povrća Možda vas zanima... 7 odličnih savjeta kako dobro oprati i očistiti voće i povrće Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.