Špajza 05. listopada 2021.

Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe

Održavanje i pranje kuhinjskih noževa foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku ti donosimo male tajne pravilne njege kuhinjskih noževa...

Izbor kuhinjskog noža za profesionalne kuhare je cijela znanost s vlastitom terminologijom, tajnama i pravilima, a noževi su jednako važan i jedan od najčešće korištenih kuhinjskih alata i za sve nas zaljubljenike u kuhanje.

Znaš li kako pravilno očistiti nož te koji je najbolji i najsigurniji način za to? U nastavku pročitaj nekoliko korisnih savjeta koje bi trebao imati na umu kod pranja i skladištenja kuhinjskih noževa...

 

Možda vas zanima... Prirodnim sredstvima do čistog i mirisnog hladnjaka Špajza


1. Noževe uvijek peri ručno

Najbolji način održavanja kuhinjskih noževa je ručno pranje koje pomaže održavanju površina u dobrom stanju dugi niz godina. Dakle, najbolji način za čišćenje visokokvalitetnog kuharskog noža je ručno pranje običnim starim sapunom i vodom. Nakon pranja, kuhinjske noževe treba odmah osušiti. 

Iako su noževi napravljeni od nehrđajućeg čelika, vrlo je važno da ih nakon uporabe odmah obrišemo, odnosno da ih ne ostavljamo prljave i mokre u sudoperu. Zapamti, noževi su nehrđajući do neke mjere. 

2. Peri ih oprezno i polako!

Noževe peri polako i oprezno, držeći oštricu usmjerenu dalje od sebe ili prstiju. Upotrijebi spužvu ili krpu za suđe da očistiš oštricu s obje strane.  Dakle, odmah nakon uporabe isperi nož mlakom vodom, po potrebi ga nježno protrljaj spužvicom i sredstvom za pranje. Zatim nož obriši te pusti da se potpuno osuši. 

3. Brzo namakanje

Ako se ipak dogodi da se na oštrici osuši nešto hrane, pusti je da se namače u malo tople vode,  minutu ili dvije, umjesto da ribaš nož. Nemoj namakati nož dulje od dvije minute jer bi oštrica mogla zahrđati i otupiti. 

4. Nikada ih ne stavljaj u perilicu posuđa

Noževe ne smijemo prati u perilici za suđe jer vruća voda, agresivna sredstva za pranje i udarci o drugo suđe štete svakom nožu. Oštrice visoke kvalitete nikada ne smiju ići u perilicu posuđa.

Abrazivni deterdžent, velika vrućina i ostalo posuđe u perilici suđa prouzročit će prijevremeno otupljenja. Drvene drške također će s vremenom puknuti. Povrh toga, oštri noževi mogu uništiti plastični premaz na policama perilice posuđa te posljedično dovesti do hrđanja.

5. Skladištenje

Kuhinjske noževe nikada ne spremaj u ladicu s ostalim kuhinjskim priborom jer se tako oštrice mogu oštetiti, a postoji i mogućnost ozljeda prilikom uzimanja pribora. Za spremanje noževa preporučujemo posebni stalak za noževe, u kojem će ti noževi biti uvijek na dohvat ruke.  

 

Možda vas zanima... Donosimo sedam savjeta kako oprati i očistiti voće i povrće Špajza

 

Izvor: www.thekithcn.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.