Prašak za pecivo ili soda bikarbona - kad se koriste

Howtogym/Unsplash Prašak za pecivo
Neki recepti spominju prašak za pecivo, a drugi sodu bikarbonu. Neki recepti čak i kombiniraju oboje. No znaš li zašto se koje koristi i u kojoj kombinaciji?
Vidi originalni članak

Neki recepti traže prašak za pecivo, drugi sodu bikarbonu, u nekima je oboje, a u nekima možeš zamijeniti. Iako ti se možda čini da je to onako odokativno napisano - nije. Postoji razlog zašto neka tijesta zahtijevaju sodu, a neka prašak za pecivo. Pa kako onda odlučiti - prašak za pecivo ili soda bikarbona?

Možemo li sodu bikarbonu koristiti kao zamjenu za prašak za pecivo? Uglavnom ne, zato što soda bikarbona traži neku drugu namirnicu koja je kisela, dok prašak za pecivo tu kiselinu već ima u sebi.

 

spas u zadnji čas Nemaš praška za pecivo? Znamo kako ga nadomjestiti

 

Soda bikarbona reagirat će s namirnicama poput mlaćenice, meda, kakao praha ili melase, dok će prašak za pecivo reagirati već pri doticaju s običnom vodom (to je i dobar način provjere ispravnosti praška za pecivo - pomiješajte žličicu vode s par mrvica praška za pecivo i ako se zapjeni, znači da je ispravan).

Reakcija sode bikarbone i neke druge, kisele namirnice, zapravo izaziva proizvodnju ugljičnog dioksida - stvaraju se mali mjehurići, a upravo to je svojstvo sode koje pomaže tijestu/smjesi za kolače da se digne i "naraste"

S druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode bikarbone, kiseline i sastojka koji služi za upijanje vlage - poput kukuruznog škroba. S obzirom na to da prašak za pecivo dakle već sadrži kiselinu, nije nužno da u smjesu u kojoj ga koristimo, dodajemo kisele namirnice. 

 

Dobro je znati Može li pire od bundeve dostojno zamijeniti jaja?

 

Najčešći prašak za pecivo na tržištu jest onaj koji reagira u dvije faze - prvo kada se navlaži (vodom ili nekim drugim tekućim sastojkom) i drugi put reagira pod utjecajem visoke temperature. To je onaj trenutak kada stavimo tekuću smjesu za biskvit u lim za pečenje, a tijekom pečenja smjesa naraste gotovo dvostruko i dobije onaj specifični spužvasti oblik.

Stoga, prašak za pecivo možete koristiti za pripremu gotovo svih slastica koje traže takav dodatak, dok soda bikarbona, ako želiš da izazove neku reakciju i promjenu, iziskuje i dodavanje nečeg kiselog.

 

Posjeti Gastro.hr