Rajčica, pomidora, paradajz - sva lica sočnih plodova

Thinkstock
Najsočniji predstavnici ljeta svakako su rajčice. Sjajne su za pripremu nebrojeno mnogo jela, od osvježavajućih salata do slasnih umaka. Upravo zato, donosimo vam fantastična jela koja će na najljepši način začiniti ljetne dane.
Vidi originalni članak

Prve rajčice bile su žute boje, a ime pomodoro dobile su Italiji. Ono u prijevodu znači zlatne jabuke. Njima u čast u Španjolskoj se u gradu Buñol već tradicionalno održava festival La Tomatina. Svrha festivala jest okupiti zaljubljenike u ove crvene plodove kako bi se njima - gađali.

No rajčice su puno više od toga...

Vole toplo vrijeme, najčešće dolaze u crvenoj boji, a zatim su tu još i crne, bijele, zelene, narančaste i žute rajčice. Nama najdostupnije vrste rajčica su grapolo rajčica, šljivar, cherry rajčice i jabučar. Sve ih odlikuju slatkasti i tako bogati okusi.

 

Otkriće Mali trikovi: Kako uzgojiti rajčice na balkonu

 

Ono po čemu se rajčice ponajviše razlikuju od ostatka ljetnog voća i povrća jest njihova svestranost. Odlične su svježe, a kada se kratko prokuhaju postaju daleko zdravije za organizam. Također, rajčice se mogu konzervirati i prerađivati u cijeli niz kod kuhanja neizbježnih proizvoda.

Rajčice su bogate vitaminima C i E, a sadrže i značajne količine mangana, željeza i bakra. Snižavaju krvni tlak i odlične su za smanjenje probavnih problema. 

Najviše okusa zadržati će na sobnoj temperaturi no rok trajanja produžit će im se samo u hladnjaku. Stoga, zaželite li se slasnog tanjura s rajčicom u glavnoj ulozi, izvadite je iz hladnjaka barem 15 minuta prije konzumacije.

Zbog sočnosti i divne slatkaste arome, rajčice su savršen osvježavajući dodatak ljetnim salatama svih vrsta. Također, one manje, cherry rajčice, bit će odlične za pripremu šarolikih povrtnih pita dok su one veće povoljne za pripremu umaka poput nezaobilazne šalše i čitavog niza drugih delicija.

 

Video Super trik za sjeckanje nestašnih cherry rajčica

Pet razloga zašto jesti šalšu svakodnevno

 

Najdraži spoj rajčica zasigurno je onaj s tjesteninom. Bez obzira je li riječ o punjenim raviolima s gustim umakom od rajčice ili pak o bolognese umaku s domaćim rajčicama - užitak je zagarantiran.

 

Ragu ili Bolognese Talijanski specijalitet po receptu Antonia Carluccia

 

Kada su u pitanju bogati crveni plodovi, nježna krem juha od rajčice bit će uvijek fantastičan odabir, dok će rajčice pečene u pećnici s malo maslinovog ulja zaintrigirati nepce i pružiti vam čitavu paletu divnih okusa. Takve ih možete poslužiti na tostiranom kruhu s malo češnjaka pa uživati u hrskavim bruschettama stvorenim za ljetna druženja na otvorenom.

 

 

vrijeme je za juhu Juha od rajčice kakvu još niste probali

 

Pite, složenci poput popularnog ratatouillea, meso i riba genijalna su jela koja će vas inspirirati na nekoliko posve novih razina. Zašto? Pa zato što je rajčica upravo savršena namirnica za brzinske i kreativne obroke na svakodnevnoj bazi. Dodajte joj omiljeni sir, malo maslinovog ulja, češnjaka i bosiljka i spremni ste na uživanje u najljepšim okusima ljeta.

 

Tasty business Quiche sa špinatom, finim sirevima i cherry rajčicama

Pogledajte video! Sočne mesne okruglice u umaku od rajčice

Video Ovo želite isprobati: Novo i još slasnije ruho rajčica

Posjeti Gastro.hr