gastro postao
Odličan recept kojim ćete nahraniti i veće društvo. Mesne okruglice u umaku od rajčice obožavaju Talijani, a znamo koliko oni uživaju u hrani.
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Srednje
Kalorija po osobi: 417
Za ovo jednostavno jelo nisu vam potrebni nikakvi posebni sastojci. Pripremite umak od rajčica, napravite okruglice i u trenutku ćete imati izdašan ručak. Pomiješajte sve sa špagetima pa pozovite obitelj i prijatelje na okupljanje oko stola.
Za mesne okruglice trebat će vam:
- 1 kriška tosta
- 1 jaje
- 500 g mljevene junetine
- 2 žličice lista peršina
- sol
- papar
- 3 žlice maslinova ulja
Umak od rajčice
- 1 glavica luka
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 žlica rajčice
- 800 g pelata
- papar
- 100 g crnih maslina
- 2 grančice origana
Priprema
- Namočite tost kruh u malo mlake vode. U mljeveno meso dodajte jaje. Zatim u tu smjesu natrgajte namočeni tost kruh. Potom dodajte začine, odnosno nasjeckani svježi peršin, sol i svježe mljeveni papar. Prema želji, možete dodati i korijandar, dobro će pasati. Dobro izmiješajte smjesu, dok se svi sastojci ne sjedine.
- Od smjese oblikujte male okruglice. Olakšajte si posao tako da ih oblikujete vlažnim rukama. Kada ste pripremili okruglice, nauljite tavu s malo maslinova ulja. Kada se ulje zagrije, ubacite okruglice. Dok se prže, okrećite ih uz pomoć plastične lopatice, dok ne poprime jednaku boju sa svih strana. Kada su gotove, krenite s pripremom umaka od rajčice.
- Nauljite tavu, pa na vruće maslinovo ulje bacite sitno nasjeckani luk i popecite ga dok ne postane staklast. Na luk dodajte koncentrat rajčice i sve dobro promiješajte. Zatim dodajte i sjeckane pelate pa pirjajte oko 15 minuta, dok umak ne postane kremast. Posolite i pospite svježe mljevenim paprom.
- Mediteranski štih umaku će dati crne masline i svježe natrgani origano. Dobro promiješajte pa u umak dodajte mesne okruglice. Pustite ih da nekoliko minuta krčkaju u umaku kako bi se svi okusi proželi.
Popratite ručak dobrim vinom, nazdravite i užvajte!