gastro postao
Jednostavno jelo podignuto na novu razinu
Mesne okruglice jedno su od jednostavnijih jela koje možete pripremiti za ručak. No, ove, ne samo da su jednostavne, nego su čak i bolje od uobičajenih. Zašto? Zato što su punjene sirom koji će se savršeno rastopiti tijekom pečenja i pružiti vam neopisiv užitak! Poslužite ih uz topli pire krumpir i sezonsku salatu i oduševite se!
Sastojci:
- 450 g mljevene puretine
- 1 jaje, razmućeno
- 85 g krušnih mrvica
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 naribani češnjak
- 1 žličica suhog bosiljka
- Pola žličice origana
- Pola žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
- 100 g mozzarelle, narezane na kockice od 1 cm
- 180 g naribane mozzarelle
- Za umak: 2 žličice maslinovog ulja; 170 g nasjeckanog luka; 3 naribana češnja češnjaka; 2 žlice pasirane rajčice; 800 ml cijelih rajčica (pelata); 400 ml mini rajčica, narezanih; 3 žlice svježeg nasjeckanog peršina; 2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka; 1 žličica origana; 1 žličica šećera; 1 žličica soli
Priprema:
- U posudi rukama pomiješati puretinu, jaje, mrvice, W. umak, češnjak, origano, sol, papar i bosiljak. Oblikovati smjesu u male kuglice i u svaku utisnuti kockicu mozzarelle pazeći pritom da je mozzarella potpuno prekrivena smjesom kako ne bi curila van tijekom pečenja.
- Zagrijati malo ulja i ispeći sve mesne okruglice dok se ne zarumene, oko 3 minute.
- Pripremiti umak: U većoj posudi na malo ulja popržiti luk, dok ne omekša. Dodati češnjak i miješati ga i pirjati s lukom nekoliko minuta. Dodati pasiranu rajčicu i miješati minutu. Umiješati pelate i mini rajčice i sve dobro promiješati pa dodati ostale sastojke i promiješati, poklopiti te ostaviti na srednjoj temperaturi oko 30 minuta da se kuha (povremeno promiješati)
- Pečene mesne okruglice preliti u tavi gotovim umakom i kuhati na srednjoj temperaturi sve zajedno još 10 minuta.
- Još vruće, posipati naribanom mozzarellom i poslužiti.
Dobar tek!