Recepti 29. prosinca 2016.

Mesne okruglice punjene sirom

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavno jelo podignuto na novu razinu

Mesne okruglice jedno su od jednostavnijih jela koje možete pripremiti za ručak. No, ove, ne samo da su jednostavne, nego su čak i bolje od uobičajenih. Zašto? Zato što su punjene sirom koji će se savršeno rastopiti tijekom pečenja i pružiti vam neopisiv užitak! Poslužite ih uz topli pire krumpir i sezonsku salatu i oduševite se!

Sastojci:

  •  450 g mljevene puretine
  • 1 jaje, razmućeno
  • 85 g krušnih mrvica
  • 1 žlica Worcestershire umaka
  • 1 naribani češnjak
  • 1 žličica suhog bosiljka
  • Pola žličice origana
  • Pola žličice soli
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 100 g mozzarelle, narezane na kockice od 1 cm
  • 180 g naribane mozzarelle
  • Za umak: 2 žličice maslinovog ulja; 170 g nasjeckanog luka; 3 naribana češnja češnjaka; 2 žlice pasirane rajčice; 800 ml cijelih rajčica (pelata); 400 ml mini rajčica, narezanih; 3 žlice svježeg nasjeckanog peršina; 2 žlice svježeg nasjeckanog bosiljka; 1 žličica origana; 1 žličica šećera; 1 žličica soli

Priprema: 

  1.  U posudi rukama pomiješati puretinu, jaje, mrvice, W. umak, češnjak, origano, sol, papar i bosiljak. Oblikovati smjesu u male kuglice i u svaku utisnuti kockicu mozzarelle pazeći pritom da je mozzarella potpuno prekrivena smjesom kako ne bi curila van tijekom pečenja.
  2. Zagrijati malo ulja i ispeći sve mesne okruglice dok se ne zarumene, oko 3 minute. 
  3. Pripremiti umak: U većoj posudi na malo ulja popržiti luk, dok ne omekša. Dodati češnjak i miješati ga i pirjati s lukom nekoliko minuta. Dodati pasiranu rajčicu i miješati minutu. Umiješati pelate i mini rajčice i sve dobro promiješati pa dodati ostale sastojke i promiješati, poklopiti te ostaviti na srednjoj temperaturi oko 30 minuta da se kuha (povremeno promiješati)
  4. Pečene mesne okruglice preliti u tavi gotovim umakom i kuhati na srednjoj temperaturi sve zajedno još 10 minuta.
  5. Još vruće, posipati naribanom mozzarellom i poslužiti.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.