Tapas - Španjolska u jednom zalogaju

Thinkstock
Nastali su kao ideja kralja Alfonsa X., kako vino koje je služio ne bi prebrzo omamilo njegove goste, a onda su tapasi postali dio španjolske tradicije i zauvijek ostali slasni zalogaji u kojima Španjolci uživaju u baš svako doba dana.
Vidi originalni članak

Slasni zalogaji ili grickalice u Španjolskoj se zovu još i tapas. Pronaći ih možete u velikom broju barova, a najčešće je riječ o finim hrskavim kruščićima nadjevenim različitim dodacima.

 

Hrskavo savršenstvo Grickalica i pol: Zalogaji od češnjaka i sira

 

 

Ponekad su u pitanju inćuni s mariniranim dodacima poput rajčica i maslina, a ponekad ćete pod nazivom tapas pronaći zalogaje sa slasnom španjolskom chorizo kobasicom.

Tapasi mogu biti i jednostavni zalogaji koji se jedu rukama, bez kruha, uz krekere ili samostalno. To mogu biti kockice sira, ukiseljene paprike, masline ili jednostavan zarolani pršut u kojem se uživa na najjednostavniji način - prstima.

 

Uživajte u jesenskim okusima uz hrskave bruschette s batatom

 

Nađete li se u Španjolskoj s jakom željom za ukusnim zalogajima, najvažnija stvar koju morate znati kako se tapasi u kafićima obično naplaćuju, no postoje mjesta koja će vam svoje zalogajčiće rado ponuditi i besplatno, uz čašu kvalitetnog vina. 

Pripremate li tematsku večeru ili jednostavno želite razveseliti svoje goste brzim, ali neodoljivo ukusnim zalogajima, sjajna ideja bit će različite varijante bruschetta. 

 

finger food Tapasi s lososom i inćunima

 

 

Kruh poprskajte maslinovim uljem, ubacite ga u pećnicu, a zatim ga nadjenite nadjevima poput domaćeg umaka od rajčice, mariniranim inćunima, kozicama ili škampima. Osim na kruhu, različitim dodacima možete obogatiti i ploške krumpira. 

 

Divan spoj! Krumpir bruschette - grickalice koje oduševljavaju

 

Kao dio plate s tapasima poslužite pržene lignje s finim umakom od grčkog jogurta i majoneze, uz dodatak omiljenog začinskog bilja i limuna. Punjena jaja ili cherry rajčice, kiseli krastavci i luk, kroketi sa šunkom, pa čak i mini omlet s dodacima poput svježeg začinskog bilja, sitno sjeckanog povrća, chorizo kobasice i finog sira također će stvoriti posebne okuse na vašoj finger food tapas plati.

 

finger food Croissant s fritajom i pohani camembert

 

Posjeti Gastro.hr