Špajza 23. studenoga 2017.

Tapas - Španjolska u jednom zalogaju

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nastali su kao ideja kralja Alfonsa X., kako vino koje je služio ne bi prebrzo omamilo njegove goste, a onda su tapasi postali dio španjolske tradicije i zauvijek ostali slasni zalogaji u kojima Španjolci uživaju u baš svako doba dana.

Slasni zalogaji ili grickalice u Španjolskoj se zovu još i tapas. Pronaći ih možete u velikom broju barova, a najčešće je riječ o finim hrskavim kruščićima nadjevenim različitim dodacima.

 

Možda vas zanima... Grickalica i pol: Zalogaji od češnjaka i sira Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Ponekad su u pitanju inćuni s mariniranim dodacima poput rajčica i maslina, a ponekad ćete pod nazivom tapas pronaći zalogaje sa slasnom španjolskom chorizo kobasicom.

Tapasi mogu biti i jednostavni zalogaji koji se jedu rukama, bez kruha, uz krekere ili samostalno. To mogu biti kockice sira, ukiseljene paprike, masline ili jednostavan zarolani pršut u kojem se uživa na najjednostavniji način - prstima.

 

batat i kozji sir Možda vas zanima... Uživajte u jesenskim okusima uz hrskave bruschette s batatom None

 

Nađete li se u Španjolskoj s jakom željom za ukusnim zalogajima, najvažnija stvar koju morate znati kako se tapasi u kafićima obično naplaćuju, no postoje mjesta koja će vam svoje zalogajčiće rado ponuditi i besplatno, uz čašu kvalitetnog vina. 

Pripremate li tematsku večeru ili jednostavno želite razveseliti svoje goste brzim, ali neodoljivo ukusnim zalogajima, sjajna ideja bit će različite varijante bruschetta. 

 

Tapasi s lososom i inćunima Možda vas zanima... Tapasi s lososom i inćunima Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Kruh poprskajte maslinovim uljem, ubacite ga u pećnicu, a zatim ga nadjenite nadjevima poput domaćeg umaka od rajčice, mariniranim inćunima, kozicama ili škampima. Osim na kruhu, različitim dodacima možete obogatiti i ploške krumpira. 

 

Možda vas zanima... Krumpir bruschette - grickalice koje oduševljavaju Recepti

 

Kao dio plate s tapasima poslužite pržene lignje s finim umakom od grčkog jogurta i majoneze, uz dodatak omiljenog začinskog bilja i limuna. Punjena jaja ili cherry rajčice, kiseli krastavci i luk, kroketi sa šunkom, pa čak i mini omlet s dodacima poput svježeg začinskog bilja, sitno sjeckanog povrća, chorizo kobasice i finog sira također će stvoriti posebne okuse na vašoj finger food tapas plati.

 

Croissant s fritajom i pohani camembert Možda vas zanima... Croissant s fritajom i pohani camembert Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.