Slasni zalogaji ili grickalice u Španjolskoj se zovu još i tapas. Pronaći ih možete u velikom broju barova, a najčešće je riječ o finim hrskavim kruščićima nadjevenim različitim dodacima.
Ponekad su u pitanju inćuni s mariniranim dodacima poput rajčica i maslina, a ponekad ćete pod nazivom tapas pronaći zalogaje sa slasnom španjolskom chorizo kobasicom.
Tapasi mogu biti i jednostavni zalogaji koji se jedu rukama, bez kruha, uz krekere ili samostalno. To mogu biti kockice sira, ukiseljene paprike, masline ili jednostavan zarolani pršut u kojem se uživa na najjednostavniji način - prstima.
Nađete li se u Španjolskoj s jakom željom za ukusnim zalogajima, najvažnija stvar koju morate znati kako se tapasi u kafićima obično naplaćuju, no postoje mjesta koja će vam svoje zalogajčiće rado ponuditi i besplatno, uz čašu kvalitetnog vina.
Pripremate li tematsku večeru ili jednostavno želite razveseliti svoje goste brzim, ali neodoljivo ukusnim zalogajima, sjajna ideja bit će različite varijante bruschetta.
Kruh poprskajte maslinovim uljem, ubacite ga u pećnicu, a zatim ga nadjenite nadjevima poput domaćeg umaka od rajčice, mariniranim inćunima, kozicama ili škampima. Osim na kruhu, različitim dodacima možete obogatiti i ploške krumpira.
Kao dio plate s tapasima poslužite pržene lignje s finim umakom od grčkog jogurta i majoneze, uz dodatak omiljenog začinskog bilja i limuna. Punjena jaja ili cherry rajčice, kiseli krastavci i luk, kroketi sa šunkom, pa čak i mini omlet s dodacima poput svježeg začinskog bilja, sitno sjeckanog povrća, chorizo kobasice i finog sira također će stvoriti posebne okuse na vašoj finger food tapas plati.