Top 10 brzih umaka za svaki dan

Thinkstock
Naučite kako pripremiti jednostavne i brze umake koji će vam razveseliti nepce i ugrijati dušu Umaci su u današnje vrijeme postali svakodnevan i neizostavan dodatak gotovo svim jelima.
Vidi originalni članak

Ono što ih čini toliko omiljenima je sposobnost da i najjednostavniji obrok pretvore u potpuno neodoljiv, a da pritom ne prikriju istinski okus glavne namirnice. Oni mogu biti slani, slatki, kiseli, topli ili hladni, a konačan odabir ovisi o ukusu i vrsti jela uz koje ih poslužujete. Bez obzira pratite li konkretan recept ili samo eksperimentirate, najvažnije je pripaziti da se okusi što bolje stapaju.



Priprema je najčešće jednostavna, ali ponekad može iziskivati puno vremena. No, ako ste ipak pretrpani obavezama, donosimo vam nekoliko ukusnih i brzih recepata uz koje ćete moći svakodnevno uživati i ugrijati dušu. Potrebno je samo malo mašte i svoje ćete jelo pretvoriti u pravi kulinarski užitak.U nedostatku vremena i osjećaju gladi, situaciju će spasiti najpopularniji meksički umak od avokada koji se poslužuje uz tortilje ili svježe povrće. Ovu slasnu verziju guacamolea možete pripremiti u samo tri minute. Ukoliko su vam ipak draži okusi Grčke, isprobajte 15-minutni recept za tradicionalni Tzatziki, umak od krastavaca koji se poslužuje uz meso, povrće s roštilja ili kao samostalno jelo uz kruh.    

Još jedan sjajan brzi recept za umak od povrća zahtijeva svega 15 minuta hladne pripreme. Riječ je o zelenoj majonezi koju možete servirati uz škampe na žaru ili pak jela od lososa, teletine i piletine. Ništa vas manje neće oduševiti niti brzi umak od rajčice koji savršeno paše uz tjesteninu. Ukoliko pripremite veću količinu, možete ga zamrznuti te u njemu uživati i do naredna tri mjeseca. 

Ako vam je dosta kupovnih i polupripremljenih proizvoda, vrijeme je da isprobate zanimljivu domaću kombinaciju češnjaka, limunovog soka, mrkve i kopra. Ovaj slastan, ali prije svega zdravi umak za sendviče potpuno će vas oboriti s nogu, a bit će još i ukusniji ako ga pripremite dan ranije i dobro ohladite.Volite li u kuhinji eksperimentirati, a k tome vas privlače i egzotičniji okusi, svakako isprobajte recept za kikiriki umak. Za njega će vam biti potrebno svega 15 minuta, ali ćete zato u njemu moći uživati puno duže. Nimalo ravnodušnima vas neće ostaviti niti fantastičan umak od chili brusnica kojeg Amerikanci najradije poslužuju s jelima od mesa. Ova će vam pomalo neobična kombinacija okusa zasigurno dugo ostati u sjećanju.  



Isprobajte recepte za brze umake:
Umak od avokada za samo 3 minute
Tzatziki umak
Zelena majoneza
Brzi umak od rajčice
Zdravi umak za sendviče
Kikiriki umak
Umak od chili brusnica
 

Posjeti Gastro.hr