Top 5 recepata s maslacem od kikirikija

Thinkstock
Jučer se obilježio svjetski dan ovog divnog namaza, a mi smo pronašli nekoliko recepata u koje ga možete ubaciti!
Vidi originalni članak

Iako ga neki ne vole, maslac od kikirikija divna je slana stvar koja se savršeno sljubljuje sa slatkim desertima!

No, jeste li znali da maslac od kikirikija, iako ne u svojoj današnjoj formi, postoji još od doba Asteka i Inka, iz vremena čak 1000 godina pr. n. e. Doduše, tada nije bio ovako divno kremast, već je više imao teksturu paste.

Kako se gotovo do početka 19. stoljeća koristio kao hrana za stoku, kikiriki je bio potpuno nepoznat u svijetu kao potencijalna ljudska hrana. Razvojem poljoprivrede, sadnje i uzgoja, ukazala se prilika i za veću prodaju kikirikija te i za njegovu iskoristivost kao hrane. I najvažnije, kikiriki uopće nije orašasti plod već mahunarka. A sami plodovi kikirikija koji se jedu, rastu pod zemljom!

Već 1884. počinje prva proizvodnja paste od kikirikija koja je početak maslaca od kikirikija. Ovaj kojeg danas jedemo, nastao je 1922., a izumio ga je kemičar Joseph Rosefield. Prodao je patent za proizvodnju maslaca od kikirikija tvornici koja je proizvodila Peter pan peanut butter, no i sam je proizvodio vlastiti brand pod nazivom Skippy peanut butter te je čak opskrbljivao i vojsku tijekom Drugog svjetskog rata svojim maslacem.

No zašto bismo zapravo trebali jesti maslac od kikirikija? Zato što sadrži vitamine B6 i E, kalcij, željezo, kalij, a bogat je i proteinima - sve su to sastojci koji su nam važni za održavanje zdravog organizma.

I najvažnije, što sve možete pripremiti s maslacem od kikirikija!

Najbrži obrok ujutro: Tost s maslacem od kikirikija i bananom

Desert u čaši sa šlagom i kikiriki maslacem!

Sreća je u malim stvarima: Mini pite s maslacem od kikirikija i čokoladom

Zavoljet ćete ga odmah: Jednostavan kolač od kikiriki maslaca

I naravno, zašto ga jednostavno ne biste napravili sami!

Jednostavnije ne može: Domaći kikiriki maslac

Posjeti Gastro.hr