Usoljeni limuni - tajna savršenog okusa brojnih jela

Instagram @shechter Usoljeni limuni oplemenit će okus brojnih jela
Usoljeni limuni obogatit će okus brojnih jela - od pečenki, juha, variva, pa sve do salata. Iako se mogu nabaviti u trgovinama delikatesnom hranom, možeš ih lako napraviti i kod kuće
Vidi originalni članak

Stalno tražiš nove načine kako unaprijediti okuse svojih jela - bez dodavanja umjetnih aroma, dodataka i pojačivača okusa? Jedna od odličnih ideja svakako su usoljeni limuni kojima možeš oplemeniti brojna jela.

Ok, sigurno nećemo uzeti sirovi limun, malo ga posoliti i strpati cijelog u usta, zajedno s korom. U tome sigurno nitko neće uživati. No uz pomoć ovog jednostavnog načina konzerviranja okus i tekstura limuna znatno će se promijeniti - kiselina i trpkost ublažiti, fine note naglasiti, korica omekšati..., a kad takav limun iskoristiš u kuhanju on će uistinu podignuti svako tvoje jelo na višu razinu.

 

Sezonska namirnica Evo kako sve možeš iskoristiti limunov sok i koricu

 

Usoljeni limuni podrijetlo vuku iz sjeverne Afrike – ključan su sastojak u marokanskoj kuhinji, odakle su se i rasprostranili po Bliskom Istoku i Mediteranu. Ono što ti treba da usoliš limune su tri osnovna sastojka – limuni (naravno, nešpricani!), sol i voda. Naravno, moraš imati i čistu staklenku

Moguće je dodati i neke začine poput lovorova lista, zrna papra, štapića cimeta… ali za početak gore navedena tri sastojka bit će sasvim dovoljna. Limune se zareže na vrhu (ili razreže na kriške, i jedno i drugo je u redu), posloži u staklenku, eventualno doda začine, pokrije dovoljnom količinom soli te se zaliju otopinom vode, limunova soka i soli.

Tijekom procesa limuni će fermentirati, te će dobiti profinjeniji okus. Okus limunove korice dodatno će se naglasiti, ublažit će se njihova kiselost, odnosno postat će nekako ugodnija i finija. Limunova korica će omekšati, te će limuni dobiti karakteristični, kompleksni slankasto-gorkasti umami okus.

Staklenka usoljenih limuna nakon fermentacije može stajati u hladnom i tamnom prostoru do godinu dana, no vjeruj, potrošit ćeš ih puno prije kad ih jednom probaš ubaciti u neko jelo (mogu poboljšati ukus raznih variva, juha, umaka, ali i sirovih salata).

Prije dodavanja u jelo usoljene limune sitno nasjeckaj ili pak izblendaj. Izblendani usoljeni limuni bit će odlična marinada za meso (ili tofu!), a može ih se dodati i u koktele, razna tijesta, preljeve za salatu…

 

Pikantno! Što je bolje od đumbira? Ukiseljeni đumbir!

 

Što se tiče umaka, usoljeni limuni odličan su oplemenjujući dodatak vinaigrette umacima za salate, aioli umaku, chimichurri umaku, pestu… Ako jogurt pomiješaš s malo usitnjenih usoljenih limuna dobit ćeš pak odličan preljev za kuhanu brokulu, a odlično će obogatiti i okus zelenih mahuna.

Usoljene limune možeš kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama delikatesnih proizvoda, no možeš ih napraviti i kod kuće, uz jednostavan recept koji je na svom blogu svojedobno objavio svjetski slavni gastro bloger Sweet Paul.

Usoljeni limuni

Sastojci:

  • 10 organskih, nešpricanih limuna
  • morska sol
  • 1 žličica pahuljica čilija
  • 1 lovorov list
  • 15 zrna crnog papra
  • 15 sjemenki korijandera

Postupak:

  1. Odreži vrhove sa 8 limuna i svaki nareži na 4-8 kriški. Ukloni sjemenke.
  2. Iz preostala 2 limuna iscijedi sok.
  3. U staklenku prvo stavi obilan sloj soli. Na to složi 1 sloj kriški limuna.
  4. Dodaj novi sloj soli, lovorov list, nekoliko zrna papra i nekoliko sjemenki korijandera te prstohvat čili pahuljica.
  5. Ponavljaj ovaj proces sve dok ne potrošiš sve kriške limuna.
  6. Prelij limunovim sokom.
  7. Zaklopi staklenku, na njoj označi datum soljenja i drži na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu.
  8. Nakon tjedan dana provjeri limune – ako plutaju, uroni ih u tekućinu kako bi se pravilno usolili.
  9. Limuni neka se sole na sobnoj temperaturi do mjesec dana, nakon toga staklenku premjesti u hladnjak gdje ih možeš držati do godinu dana.

 

Kad se male ruke slože... Otkrivamo male tajne urednije smočnice

 

Posjeti Gastro.hr