Smočnica je mjesto koje na sigurnom čuva gotovo svu našu hranu. Toj tamnoj i hladnoj prostoriji često nismo dovoljno zahvalni za sve što čini za nas pa se dogodi da ostane zapostavljena i neuredna. Kako bi u potpunosti izbjegli nezadovoljstvo svakim ulaskom u smočnicu, poslužite se jednostavnim trikovima i učinite je ljepšim mjestom.
Začine koje ne koristite, a u kuhinji vam stvaraju gužvu rasporedite po staklenkama i dajte im posebnu policu u smočnici. Iako se oni ne mogu pokvariti, ponekad mogu izgubiti okus. Staklenke će ih održati aromatičnima duže vremena, a na taj ćete način lakše popunjavati zalihe koje držite u kuhinji i uvijek znati gdje se što nalazi.
Barem jednom u tri mjeseca očistite smočnicu od nepotrebnih stvari. Bez obzira je li hrani istekao rok trajanja ili već mjesecima stoji otvorena u smočnici, vrijeme je da tu hranu u potpunosti izbacite. Izbjeći ćete gomilanje, a vaša će prostorija izgledati urednije.
Za ljepši ugođaj, poslužite se košarama. U njih možete spremiti jabuke, naranče, orahe ili pak veće količine namirnica koja ste spremili za neku posebnu priliku. Smočnica će izgledati ljepše, a vi biti zadovoljniji.
Označite staklenke naljepnicama s nazivima hrane koja se u njima nalazi. Nemojte dopustiti da vas zbune slične teksture, boje i mirisi različitih jela. Praktično rješenje bit će jednostavne naljepnice, a ako pak takvo što nemate pri ruci, jednostavno upotrijebite papir i zalijepite ga selotejpom. Za nešto slađi dizajn, koristite ukrasne papire za umatanje. Oni će dati sasvim neku novu dozu razigranosti vašoj smočnici.