Stalno tražiš nove načine kako unaprijediti okuse svojih jela - bez dodavanja umjetnih aroma, dodataka i pojačivača okusa? Jedna od odličnih ideja svakako su usoljeni limuni kojima možeš oplemeniti brojna jela.
Ok, sigurno nećemo uzeti sirovi limun, malo ga posoliti i strpati cijelog u usta, zajedno s korom. U tome sigurno nitko neće uživati. No uz pomoć ovog jednostavnog načina konzerviranja okus i tekstura limuna znatno će se promijeniti - kiselina i trpkost ublažiti, fine note naglasiti, korica omekšati..., a kad takav limun iskoristiš u kuhanju on će uistinu podignuti svako tvoje jelo na višu razinu.
Usoljeni limuni podrijetlo vuku iz sjeverne Afrike – ključan su sastojak u marokanskoj kuhinji, odakle su se i rasprostranili po Bliskom Istoku i Mediteranu. Ono što ti treba da usoliš limune su tri osnovna sastojka – limuni (naravno, nešpricani!), sol i voda. Naravno, moraš imati i čistu staklenku…
Moguće je dodati i neke začine poput lovorova lista, zrna papra, štapića cimeta… ali za početak gore navedena tri sastojka bit će sasvim dovoljna. Limune se zareže na vrhu (ili razreže na kriške, i jedno i drugo je u redu), posloži u staklenku, eventualno doda začine, pokrije dovoljnom količinom soli te se zaliju otopinom vode, limunova soka i soli.
Tijekom procesa limuni će fermentirati, te će dobiti profinjeniji okus. Okus limunove korice dodatno će se naglasiti, ublažit će se njihova kiselost, odnosno postat će nekako ugodnija i finija. Limunova korica će omekšati, te će limuni dobiti karakteristični, kompleksni slankasto-gorkasti umami okus.
Staklenka usoljenih limuna nakon fermentacije može stajati u hladnom i tamnom prostoru do godinu dana, no vjeruj, potrošit ćeš ih puno prije kad ih jednom probaš ubaciti u neko jelo (mogu poboljšati ukus raznih variva, juha, umaka, ali i sirovih salata).
Prije dodavanja u jelo usoljene limune sitno nasjeckaj ili pak izblendaj. Izblendani usoljeni limuni bit će odlična marinada za meso (ili tofu!), a može ih se dodati i u koktele, razna tijesta, preljeve za salatu…
Što se tiče umaka, usoljeni limuni odličan su oplemenjujući dodatak vinaigrette umacima za salate, aioli umaku, chimichurri umaku, pestu… Ako jogurt pomiješaš s malo usitnjenih usoljenih limuna dobit ćeš pak odličan preljev za kuhanu brokulu, a odlično će obogatiti i okus zelenih mahuna.
Usoljene limune možeš kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama delikatesnih proizvoda, no možeš ih napraviti i kod kuće, uz jednostavan recept koji je na svom blogu svojedobno objavio svjetski slavni gastro bloger Sweet Paul.
Usoljeni limuni
Sastojci:
- 10 organskih, nešpricanih limuna
- morska sol
- 1 žličica pahuljica čilija
- 1 lovorov list
- 15 zrna crnog papra
- 15 sjemenki korijandera
Postupak:
- Odreži vrhove sa 8 limuna i svaki nareži na 4-8 kriški. Ukloni sjemenke.
- Iz preostala 2 limuna iscijedi sok.
- U staklenku prvo stavi obilan sloj soli. Na to složi 1 sloj kriški limuna.
- Dodaj novi sloj soli, lovorov list, nekoliko zrna papra i nekoliko sjemenki korijandera te prstohvat čili pahuljica.
- Ponavljaj ovaj proces sve dok ne potrošiš sve kriške limuna.
- Prelij limunovim sokom.
- Zaklopi staklenku, na njoj označi datum soljenja i drži na sobnoj temperaturi, na tamnom mjestu.
- Nakon tjedan dana provjeri limune – ako plutaju, uroni ih u tekućinu kako bi se pravilno usolili.
- Limuni neka se sole na sobnoj temperaturi do mjesec dana, nakon toga staklenku premjesti u hladnjak gdje ih možeš držati do godinu dana.