Znamo sve tajne kuhanja s muškatnim oraščićem!

Shutterstock Muškatni oraščić - orijentalni začin koji rado koristimo i u slanim i u slatkim jelima
I muškatni oraščić i muškatni cvijet obožavaju u indijskoj kuhinji, a Arapi su ih donijeli na Zapad početkom srednjeg vijeka. Danas su posebno dragocjeni u mnogim svjetskim kuhinjama
Vidi originalni članak

Prvi zapisi o upotrebu muškatnog oraščića i muškatnog cvijeta datiraju još iz 1. stoljeća, a iako su ove dvije mirodije nerazdvojne, poprilično se razlikuju. Muškatni oraščić je tvrda jezgra ploda zimzelenog drveta podrijetlom s Mirodijskih otoka – on je zapravo plod sjemenke koji je obavijen u jarkožutu, čipkastu ovojnicu – muškatni cvijet

Obožavaju ih u indijskoj kuhinji, a Arapi su ih donijeli na Zapad početkom srednjeg vijeka. Danas su posebno dragocjeni u mnogim kuhinjama, i bez njih se ne mogu spremiti mnoga poznata jela.

 

novi ukusi poznatih delicija Riža na mlijeku s muškatnim oraščićem i pekmezom

 

Koja je razlika između muškatnog oraščića i muškatnog cvijeta?

Muškatni oraščić ima topao okus i dobro se slaže s masnim jelima – što nije slučajnost jer je dobar za probavu. Primjerice, talijanska kuhinja ga obilato koristi u mnogim punjenim tijestima, bilo da se nalazi u nadjevu ili ga se nariba u jelo u posljednjem trenutku. Nezaobilazan je i u bešamel umaku te u mnogim mješavinama za suhomesnate proizvode.

Okus muškatnog cvijeta, pak, mnogo je suptilnije od muškatnog oraščića - nešto između cimeta i papra.Muškatni cvijet nije moguće nastrugati i samljeti kod kuće jer je uglavnom grube teksture. Mlinac za kavu daje najbolje rezultate, bolje od mužara i tučka ako želiš što sitnije komadiće.

 

eliksir za spavanje Pobijedi u borbi s nesanicom i nervozom

 

S kojim jelima se najbolje slažu?

Dodaj svježe nastrugani muškatni oraščić uvijek na kraju kuhanja jer mu toplina slabi okus. Skuhaj povrće poput kupusa, krumpira ili cvjetače, zgnječi ga s maslacem, solju i paprom te umiješaj prstohvat svježe nastruganog muškatnog oraščića.

Muškatni cvijet najbolje se slaže uz kolače, pudinge, nabujke, umake, juhe, perad i uz ribu. Muškatni oraščić, pak, savršeno ide uz pečeno ili kuhano voće, punčeve, umake, tjesteninu, povrće (osobito uz špinat)…

 

50 shades of hunger Najbrži recept za omiljenu sezonsku juhu od buče

 

Posjeti Gastro.hr