Znaš li koliko kuhana riža smije stajati u hladnjaku?

SHUTTERSTOCK Kuhana riža
Riža je jedna od onih namirnica za koju se čini kao da nema rok trajanja. Iako je to uglavnom istina, kada govorimo o suhoj i zapakiranoj bijeloj riži, kod kuhane to nije slučaj
Vidi originalni članak

Općenito govoreći, duljina valjanosti riže ovisi o njenoj vrsti, kvaliteti, načinu hlađenja i pohranjivanja nakon kuhanja, prenosi The Kitchn. No, nepisano pravilo jest da bi ju trebala potrošiti najkasnije u roku od tri do četiri dana.

 

yumyum paradise Čokoriža - za doručak, desert ili slatku večeru

 

Riža je praktična i jeftina namirnica koju nutricionisti rado preporučuju, a u posljednje je vrijeme i veoma popularna zbog porasta zaljubljenika u fitness. Postala je jedna od onih namirnica koje se kuhaju unaprijed, i u većim količinama, kako bi se uštedjelo vrijeme tijekom radnog tjedna. Neosporno je kako je praktična i može stajati nekoliko dana u hladnjaku, ali ponekad je teško procijeniti je li još uvijek dobra za konzumaciju.

Ispravnost kuhane riže možeš provjeriti na ova četiri načina...

Jako je suha i tvrda

Ovo je vizualni i okusni trag da je tvoja riža dosegla kraj svojeg životnog vijeka. Jednom kada zrno postane tvrdo, suho pa čak u nekim slučajevima i hrskavo, velika je vjerojatnost da u hladnjaku stoji već nekoliko dana. Preporučujemo da je baciš.

 

dobro je znati... Savršeno kuhana riža u samo četiri koraka

 

Predugo je stajala izvan hladnjaka

Vrijeme koje kuhana riža provede izvan hladnjaka najbolje je što je više moguće skratiti. Okoliš bogat vlagom nudi idealne uvijete za razvoj bakterija, a iako hlađenje taj proces ne zaustavlja, on ga zasigurno usporava. 

Nadalje, nekuhana riža može sadržavati bakterije poznate kao Bacillus cereus koje čak i nakon kuhanja još uvijek mogu preživjeti. Stoga, kad se kuhanu rižu ne hladi, ne skladišti ili ne zagrijava pravilno, ova bakterija može prouzročiti trovanje hranom.

Podgrijavala si je nekoliko puta

Rashlađivanje i ponovno zagrijavanje nije dobro za bilo koju namirnicu, ne samo za rižu. Spomenuti postupak predstavlja idealno okruženje za rast bakterija. Stoga, ostatke riže nemoj podgrijavati više od jednog puta. Nakon toga, ono što ti opet ostane najsigurnije je baciti. Dakle, ako imaš više riže nego što ju možeš pojesti najbolje je dio zamrznuti kako bi spriječila kvarenje!

Osjećaš neugodan miris

Neugodan miris koji dolazi iz posude s rižom jasan je i siguran znak da je vrijeme za njeno bacanje. U tom slučaju, riža je u hladnjaku zasigurno bila više od četiri dana i unatoč tomu što ju možda nisi zagrijavala niti držala predugo izvan hladnjaka, njen rok valjanosti jednostavno je prošao.

 

jednostavan ručak Zapečena riža s piletinom - ručak iz jedne posude MLJAC! Za ručak: Riža s pečenim paprikama

Posjeti Gastro.hr