Kuglice od riže, popularnog naziva arancini, pravi su ponos sicilijanske kuhinje, a pripremaju se još od desetog stoljeća. Izvrsno prijaju kao predjelo, međuobrok ili glavno jelo. Na Siciliji ih možete naći svugdje i uvijek; ukusne, tople i zamamnog mirisa. Ovisno o punjenju, često mijenjaju oblik i veličinu pa rižini kroketi mogu biti kruškoliki, ovalni ili okrugli. Najčešće su punjeni mesnim raguom i rajčicama, što je tipičan sicilijanski recept, kao i nadjevi s bešamelom i raznim povrćem. Izrazito su popularni i arancini punjeni sirom i šunkom te ricottom i špinatom ili morskim plodovima.
Nadjevi za arancine nemaju nikakva ograničenja i možete ih pripremati od raznovrsnih namirnica poput gljiva, sireva, kozica... Ime su dobili po svojem specifičnom obliku i zlaćanoj boji koja se dobije prženjem, a koji neodoljivo podsjećaju na naranče, tradicionalno voće talijanskog juga pa tako i Sicilije. Mogu se služiti uz razne umake, a sicilijanske domaćice rado ih služe uz umak od rajčice ili bijeli umak od češnjaka te ljuto kiseli umak. No ove ukusne kuglice možete poslužiti i s majonezom ili tartar umakom.