Natjecanja su počela s prvim danom manifestacije, u subotu. Na devetom Kamelija kupu takmiče se učenici srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, a na šestom Državnom prvenstvu slastičara svoje umijeće potvrđivat će majstori slastica. Učenici kuhari se natječu u dvočlanim ekipama te im je zadatak pripremiti slijed od tri jela, dok se učenici slastičari natječu pojedinačno u izradi svečane torte. Tko su ove godine najbolji mladi kulinari, doznat ćemo proglašenjem pobjednika Kamelija kupa u nedjelju u 13 sati. Profesionalni slastičari se takmiče u sveukupno pet kategorija, a raznorazne slastice pripremaju do ponedjeljka. Ovogodišnjeg državnog prvaka u slastičarstvu, odnosno prvakinju, Hrvatska će dobiti u srijedu.
Također, u nedjelju u Umag stižu i kuhari koji će do posljednjeg dana Državnog prvenstva kuhara pripremati jela u 13 kategorija. Oni koji pretendiraju na titulu Prvaka države moraju sudjelovati u tri kategorije u sklopu kojih će svaki pripremiti sveukupno 13 različitih jela – četiri vrste malih zalogaja, tri različita hladna predjela na svečanoj plati te dva topla glavna jela s prilogom. Usto, spremaju i meni od četiri slijeda po principu mystery box – namirnice će im biti zadane na mjestu te će imati dva sata da osmisle cijeli meni, a nakon tog da ga sukladno vlastitim recepturama i pripreme.
I ove godine Dane hrvatskog kulinarstva prati bogati edukativni program, a više detalja o rasporedu natjecanja i predavanja možete doznati ovdje.