Nema objeda koji je tako jednostavno napraviti, a da je toliko ukusan kao brudet od bakalara, uvjereni su Splićani, koji ga podjednako vole i na crveno i à bianco. Obje su verzije bakalara tek jedan od aduta zdrave mediteranske kuhinje i ponude kojom splitski ugostitelji očekuju goste tijekom „Adventa u Splitu“, manifestacije koja tijekom prosinca i siječnja posjetiteljima Splita nudi zaista jedinstvenu mješavinu proslave adventskih događanja i odmora na jadranskoj obali.
Projekt "Advent u Splitu" je u subotu predstavljen i u Zagrebu, na Cvjetnom trgu i u City Centru one Zagreb East i brojni Zagrepčani mogli su kušati bakalar na crveno. Bakalar se u Dalmaciji tradicionalno priprema na Badnjak, a prate ga i brojni slatki zalogaji koji se spravljaju po receptima starih nona: fritule, broštulani mendeli, krokanti, pandoleti, kuglice od smokava, ili – nešto bogatija – Splitska torta, koja svojim bogatstvom okusa doslovno očarava. Torta je pravi simbol Dalmacije i Splita jer je prebogata orasima, grožđicama i smokvama, proizvodima tipičnim upravo za to podneblje.
Za one koji ne mogu dočekati da ih probaju u Splitu, evo recepta za bakalar: ako ste nabavili sušeni bakalar, malo ga istucite, pa namočite barem jedan dan, a može i dulje. Skuhajte ga i očistite meso od kostiju i kože i razlomite na manje komade. Umjesto sušenog, možete koristiti i smrznute filete bakalara, koji se mogu nabaviti u svim većim trgovinama. Na otprilike 600 grama bakalara, treba vam 100 ml maslinovog ulja, 2 glavice luka, kilogram krumpira, 2 režnja češnjaka, 1 list lovora, 50 ml bijelog vina, sol i papar i malo peršina. Po želji, možete dodati i žlicu pasirane rajčice, ako pripremate bakalar na crveno. Priprema je jednostavna: ogulite krumpir i narežite ga na ploške, očistite luk i narežite ga na tanko te nasjeckajte češnjak na sitno. Zagrijte ulje u loncu pa dinstajte luk dok ne postane staklast. Maknite s vatre i složite preko luka red krumpira. Na njega složite dio bakalara, pospite s malo češnjaka i peršina, pa pokrijte krumpirom. Na njega opet slažite bakalar, začinite ga, pokrijte krumpirom i začinite. Dodajte lovor, pa zalijte vinom i vodom koliko je potrebno da pokrije gornji sloj krumpira. Ako radite bakalar na crveno, u vodi pomiješajte žlicu pasirane rajčice. Bakalar kuhajte oko 45 minuta, dok krumpir ne omekša, s tim da povremeno protresete lonac, bez miješanja. I odličan blagdanski objed je gotov.
Tortu je nešto teže napraviti, pa je kušanje bolje odgoditi do posjeta "Adventu u Splitu" gdje će fino zasladiti dobar provod. Naime, u Splitu se tijekom "Adventa", od početka prosinca, pa do polovice siječnja odvija izuzetno bogat kulturni i umjetnički program. Na splitskoj Pjaci gosti mogu upoznati gastronomske običaje hrvatskih regija i uživati u jazz glazbi, nastupima KUDova i glazbenih škola, pa i modnoj reviji "Što se nosilo na Pjaci".
U podrumima Dioklecijanove palače odvija se Festival adventskih radosti, koji obuhvaća radionice izrade božićnih ukrasa, glazbeni program i prigodni program za djecu, a na ulicama grada pjeva se i pleše uz taktove glazbe poznatih DJeva, dalmatinske klape, limenu glazbu te dječje i crkvene zborove. Svi Zagrepčani koji još razmišljaju o tome gdje provesti blagdane ili zimski odmor, mogu navratiti na predstavljanje manifestacije "Advent u Splitu" u subotu 6. prosinca, u City Centru one Zagreb West, ili u Kaptol centar, gdje će se ono održati 13. prosinca, između 11 i 14 sati. Uz slatke zalogaje, sokove i vina Dalmacijavina i slike Splita na velikom TV panelu, bit će lakše donijeti odluku o destinaciji.