Prije šest godina ljudima s otoka Krka palo je na pamet da u otkačeno karnevalsko doba, kada je preporučljivo stvarati kontroverze i prijepore, i kada je sve malo u pomaku - ustanove i gastro manifestaciju Bljak fest. Ideja je bila da se na njoj prezentiraju karakteristični specijaliteti pučke kuhinje primorskog i kvarnerskog podneblja.
Radi se o ponudi u kojoj nema mjesta delicijama, koje izazivaju polemike, jer ih netko obožava, a nekome se od toga diže želudac.
Sinonim za jedno od takvih jela, koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim, su tripice, ali to mogu biti i druge različite iznutrice, zatim mozak, jezik, kokošje nogice, hladetina, bikovi bijeli bubrezi, pohane morske vlasulje i podosta toga još.
Tako se i u subotu, 23. siječnja 2016. godine, u okviru programa karnevalskih događanja u općini Omišalj na placi, šesti put po redu, održava Bljak fest.
Tradicionalni gosti Festivala i karnevalskih grupa kao domaćina su karnevalske grupe iz okruženja, te naravno svi koji dođu posjetiti manifestaciju individualno. Sva hrana je besplatna, a cijene pića su simbolične.
Ovdje je i reportaža Kanala Ri s prošlogodišnjeg Festivala, a za sve dodatne informacije javite se na mail jelena.bigovic@omisalj.hr .