Za danas sam pripremila jedno fino i aromatično jelo koje se jako brzo sprema, ne pada teško, nije masno, a iznenađuje bogatstvom okusa. Radi se o običnim pilećim prsima, samo pripremljenim na malo drugačiji način. O pilećim prsima koja se pune sirom i začinima i omotana šunkom peku, odnosno, kuhaju u pećnici u finom umaku od pilećeg temeljca i slatkog vina. Kako vam zvuči?
Ako vam zvuči zanimljivo i želite isprobati recept, onda će vam za ovo jelo trebati sljedeće namirnice:
- 500 g pilećih prsa (bez kože, kod mene su to bila dva veća komada od domaćeg pileta)
- 100 g gorgonzole (ako ne volite sireve tipa gorgonzole, možete staviti bilo koji mazivi sir koji volite)
- 100 g tanko rezane šunke ili pršuta (oko 4-6 tanko rezanih šnita)
- par grančica svježeg origana (može i suhi ako nemate svježeg) ili bilo kojeg začinskog bilja koje volite
- 300 ml pilećeg temeljca (ako nemate pripremljenog, jako dobro će poslužiti i temeljac pripremljen s jednom kockom koju dodajte u 300 ml kipuće vode)
- 4-5 velikih žlica slatkog vina (ja sam koristila bijeli Bermet koji sam dobila iz Vojvodine, a vi možete koristiti bilo koje slađe vino, npr. muškat ili ako slučajno imate talijansku Marsalu)
- 2-3 žlice maslinova ulja
- sol, papar
Postupak pripreme je vrlo jednostavan:
- Pileća prsa operite pa posušite te lagano nasolite. Svaki komad zarežite i napravite veći džepić koji dobro napunite gorgonzolom, u taj isti džepić dodajte začinsko bilje i svaki komad prsa dobro umotajte šunkom ili pršutom. Pričvrstite čačkalicama ako je potrebno. Tako pripremljena prsa stavite u vatrostalnu posudu, prelijte ih s 2-3 žlice maslinova ulja i dobro popaprite.
- Nakon što ste tako pripremili pileća prsa, zalijte ih s pilećim temljecem koji ste pomiješali s vinom (onako da temeljac pokriva skoro 2/3 prsa). Prekrijte folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Prekriveno folijom pecite jedno 15 minuta, nakon toga skinite foliju i nastaviti peći još 20 minuta otkriveno. 5 minuta prije kraja pečenja izvadite iz pećnice, po vrhu stavite još malo gorgonzole i zapecite (okrenite na gornji grijač ili grill). Ne brinite ako vam sir iscuri van tijekom pečenja, on daje jako finu aromu umaku u kojem se meso peče, a umak koristite za začinjavanje povrća ili krumpira koje služite kao prilog.
- Služite odmah, narezano na malo deblje ploškice uz povrće na pari (kod mene mrkva i prokulice), sve zaliveno umakom od pečenja. Uz ovo jelo možete, također, poslužiti rižu ili krumpir kao prilog.
Ovako pripremljena pileća prsa su jako sočna i aromatična, izvana hrskava zbog šunke i zapečenog sira, iznutra posebno mekana te ih možete jesti i kad se skroz ohlade, neće izgubiti na sočnosti ako ih držite u umaku u kojem su se pekla. Također ih možete koristiti u salatama, narezana na manje komadiće ili ih možete rezati jako tanko pa ih koristiti za sendviče. Probajte! Piletina je vječita inspiracija i može se stvarno spremati na milijun načina.