U zimskim mjesecima, agrumi su nam omiljen sastojak u slasticama pa nam se kombinacija tijesta s kakaom i nadjeva s narančom čini najsavršenijim odabirom za pitu.
Sastojci za tijesto:
130 g brašna
60 g šećera
2 žlice kakaa
90 g maslaca
1 jaje
Sastojci za nadjev:
2.5 dcl slatkog vrhnja
3 žumanjka
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
200 g tamne čokolade (ja sam koristila sa 70% kakaa)
1 žlica maslaca
2 žlice naribane narančine kore i 1 žlica soka od naranče
Priprema:
1. Za tijesto prosijte brašno i kakao. Dodajte maslac narezan na komadiće, šećer i jaje. Umjesite glatko tijesto.
2. Ukoliko bude potrebno, dodajte i malo hladne vode. Dobiveno tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.
3. Pećnicu zagrijte na 180º, a kalup za pite namastite i pobrašnite. Tijesto razvaljajte i obložite u pripremljen kalup. Izbockajte ga vilicom i pecite 15ak minuta.
4. Za kremu stavite slatko vrhnje kuhati dok ne provrije, a zatim ugasite vatru i stavite poklopac.
5. Žumanjke i šećer miksati dok smjesa ne posvijetli. Ponovno upalite vatru ispod posude sa vrhnjem te dodajite jednu po jednu žlicu vrhnja u smjesu jaja i šećera. Radite polako da vam se jaja ne bi skuhala i kuhajte 3 minute na laganoj vatri.
6. Maknite kremu sa vatre i dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i aromu i koricu naranče. Dobro promiješajte da se sve sjedini i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Smjesu izlijte u ohlađeno tijesto koje ste prethodno ispekli i pospite s komadićima čokolade (može i malo naribane korice naranče). Stavite u hladnjak na nekoliko sati i uživajte.
Anastaziju možete pratiti na blogu Stazi Sweets i Facebooku.