Kolumne 01. rujna 2015.

Galette od smokava

galette
foto: Anja Bajt
gastro postao gastro.24sata.hr
Galette volim najviše zbog jednostavnosti u kojoj se savršeno ističu okusi.

Posebno su pogodne za neke lijene dane kada se želite zasladiti, a ne želite puno raditi i to je sasvim razumljivo. U tom slučaju čeka vas fina rustikalna poslastica sa smokvama (ili bilo kojim drugim voćem), s malo ili nimalo šećera, koja može poslužiti kao ekstravagantan desert ako joj dodate kuglicu sladoleda ili kao super užina za posao i školu.

Odaberite sami i uživajte!

Prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 limun - korica
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • hladna voda (po potrebi)

Priprema:

  1. U brašnu razmrvite hladni maslac da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama.
  2. Dodajte sol, koricu limuna i jaje te zamijesite tijesto (ako je presuho, dodajte žlicu – dvije hladne vode).
  3. Zamotajte u vrećicu i ohladite barem 30 minuta u frižideru.

Nadjev:

  • oko 10 smokava
  • med (ili šećer, količina po želji)
  • cimet
  • 100 g badema

Priprema:

  1. Smokve operite i prerežite na pola. Zasladite ako je potrebno (prema okusu) te posipajte s malo cimeta.
  2. Bademe nasjeckajte.

Slaganje:

  1. Ohlađeno tijesto razvaljajte u krug, otprilike 26 cm širine (može i malo više). Po sredini rasporedite smokve, ostavite oko 1-2 cm prostora uz rub da možete zavinuti galettu.
  2. Posipajte sjeckanim bademima i pecite oko 30 minuta na 180°C, da tijesto poprimi zlatnu boju. 

Dobar tek!

Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets iFacebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.