Kolumne 26. lipnja 2016.

Ljetna pita od borovnica s meringom

curkovic naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Dok se pozdravljamo s ljetom i niže temperature nas sve češće tjeraju za štednjak ili pećnicu (a gdje drugdje), donosim vam ovaj jednostavan recept. Nazivam ga ljetnim zbog voća koje ovih dana nalazimo na tržnicama, no recept možete raditi preko cijele godine koristeći smrznute borovnice.

 A džem od šljiva vjerojatno ima svaki drugi hladnjak. Ne i vaš? Kupovni Dona pekmez od šljiva bez dodanog šećera je izvrstan. Ili jednostavno uzmite zrelije svježe šljive i neko vrijeme ih dinstajte. Moj džem je bez šećera a odabrala sam takav zbog vrlo slatke meringe koja dolazi na vrh pite. Bilo me strah da će kolač biti presladak ako ima šećera i u šljivama i u meringi. U bilo kojem slučaju, kod džema ili kod dinstanja zrelih šljiva, savjetujem vam da probate je li vam dovoljno slatko i dodate malo šećera ako je potrebno.

Sastojci:
200 g brašna
75 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
150 g svježih borovnica
200 g džema od šljiva bez dodanog šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 bjelanjka
1 žlica soka od limuna
120 g šećera

Priprema:

  1. Umijesite prhko tijesto tako da hladni maslac narežete na kockice i ubacite u brašno, rukama ga razmrvite unutar brašna, pa mu dodajte šećer u prahu i jaja.
  2. Zamijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno pola sata.
  3. Za to vrijeme zagrijte džem od šljiva. Ukoliko je pregust dodajte malo vode. Ugasite vatru i umiješajte svježe borovnice, malo promiješajte žlicom i ostavite da se smjesa hladi. Kada postane mlaka, umiješajte ekstrakt od vanilije.(Ako dodajete šećer jer vam nije dovoljno slatko, to radite za vrijeme zagrijavanja i ugasite vatru tek kada se šećer rastopi a smjesa zgusne.)
  4. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga valjkom, te položite u namašćeni kalup za pitu promjera do 26 cm. Probodite vilicom na nekoliko mjesta i stavite peći dok ne dobije zlatnu boju, negdje oko 20 minuta.
  5. Izvadite pečeno tijesto van pećnice, te program pećnice stavite na grill (ili na grijanje gornjim grijačem). Smjesu od šljiva i borovnica ulijte na pečeno tijesto.
  6. Mikserom tucite bjelanjke. Kada se počinje formirati bijela kompaktnija smjesa, polako dodavajte šećer, a onda i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete mekane vrhove na smjesi. Dobili ste meringu koju onda nježno rasporedite preko sloja sa šljivama i borovnicama. Metalnom žlicom napravite valovitu površinu tako da postignete različite nijanse kada se meringa ispeče. Šminka.
  7. Pitu stavite u pećnicu na 5-7 minuta ili dok meringa ne poprimi lijepu boju; ali nemojte se previše udaljivati od pećnice. Obzirom da radi samo gornji grijač pećnice, meringa bi mogla brzo izgoriti ako ju pečete predugo.
  8. Hladite pitu u hladnjaku minimalno 2 sata prije posluživanja. Kao većina pita, mogla bi se jesti i mlaka, no meringa je puno finija kad je skroz hladna.

Kombinacija tankog tvrdog tijesta, snažnog voćnog kiselog okusa i slatke, svilenkaste meringe fina je poslastica, zanimljiva upravo zbog kontrasta kojeg ta tri sloja pite donose. Uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.