gastro postao
Sezonski comfort food u izvedbi naše Ive
Ovaj šareni lonac, subjektivno mogu reći spada u domenu "comfort hrane", stvara ugodu i ne traži od vas preveliku energetsku angažiranost. Namirnice koje uključuje su sezonske, poput bundeve i mladog kupusa, a kombinacija graha i integralne riže daje potpun izvor proteina. Idealno za ovo predblagdansko vrijeme.
Potrebni sastojci za 4 do 6 osoba:
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 1 butternut bundeva
- ružmarin, 2 lovorova lista
- 1 limunov sok
- pola glavice srednje velikog kupusa
- 200g integralne riže
- 180g mladog fažola
- 1 i pol litra vode
- sušena chilli papričica
- sol, papar
- svježi peršin
- žlica mljevenih sušenih vrganja
Za posluživanje:
- jogurt
- svježi peršin sjeckani
- svježa jabuka sjeckana
- ribani parmezan
Priprema:
- Ogulite i nasjeckajte luk i češnjak. Očistite chilli papričicu od sjemenki i nasjeckajte ju na komadiće. Pripremite bundevu, ogulite je, očistite od sjemenki i narežite na kockice.
- U velikoj zdjeli zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani luk, papričicu i ružmarin. Pustite neka se sve prži minutu dvije, povremeno miješajući. Dodajte kockice bundeve, sok cijeđenog limuna i češnjak.
- Narežite kupus, pa ga dodajte ostalim sastojcima. Dodajte i rižu, vodu, lovorov list, sol, papar i žlicu sušenih vrganja, pa promiješajte.
- Lonac poklopite poklopcem dok ne zakuha, potom smanjite temperaturu ili plin i kuhajte još oko 50-60 minuta. Nakon 20-ak do 30 minuta u lonac ubacite i mladi grah. Svako toliko provjerite lonac da li potrebno dodati još vode, pa promiješajte. Pred sam kraj dodajte šaku svježeg peršina.
- Jelo je spremno za posluživanje kada su riža i grah kuhani. Kod posluživanja možete biti kreativni, pa jelo posuti komadićima svježe jabuke, svježim jogurtom ili ribanim parmezanom. U slast!
Ivu možete pratiti na Facebook profilu i blogu.