04. ožujka 2015.

Grickajte s Bokerijom na fete

Ivana Čuljak i Hrvoje Zirojević
1/5
foto: Maksim Bašić
gastro postao gastro.24sata.hr
Splitska Bokeria odnedavno se može pohvaliti posebnim kutkom za ljubitelje sira i mortadele, a na predstavljanju su zablistali naši Ivana Čuljak i Hrvoje Zirojević

O splitskoj Bokeriji već smo napisali brojne hvalospjeve, a oni nam neprestano daju dodatne razloge da ih pratimo. Posljednji u nizu noviteta, plejada je talijanskih sireva i originalne talijanske mortadele. Riječ je o otvaranju novog gastro kutka "Bokeria na fete" koje su uveličali Hrvoje Zirojević i Ivana Čuljak s osmišljenim menijem u četiri slijeda "Giro d'Italia". Na meniju su se našli zapečeni cannelloni u kremi od domaćeg Parmigiana Reggiana, vepar sa zapečenim rimskim njokima i sicilijanski cannoli. Ivana Čuljak bila je zadužena za slatki sicilijanski dio, a Hrvoje Zirojević za vepra s rimskim njokom. Za cannole je potrebno puno vremena i strpljenja, a Ivana savjetuje da tijesto razvaljate na mašinicu za tjesteninu i pržite u mješavini svinjske masti i suncokretovog ulja. 

Vepar s rimskim njokom | Author: Maksim Bašić foto: Maksim Bašić

Bokeriju na fete čini izbor najboljih hrvatskih i talijanskih sireva. Vlasnici restorana osobno su otišli u Italiju kako bi na licu mjesta od lokalnih stanovnika kupili samo najbolje. Doslovno su obilazili sela oko Bologne i birali sireve i mortadele. U ponudi su neizostavni Parmigiano Reggiano i Pecorino, a posebno je zanimljiv sir odležan u crvenom vinu i sir obložen maslinovim lišćem. Ivana Čuljak naglašava kako i najmanju mrvicu Parmigiane i ostalih sireva iskoriste za umake i ostale kulinarske divote.

Siroljupci će s Bokerijinim izborom sireva doći na svoje, a činjenica da sami možete složiti svoju platu dodatan je razlog za grickanje fetica u splitskom kutku. Možete ih sljubiti s medom, džemom ili mini kapulicama, spojiti s pokojim od dalmatinskih pršuta ili talijanskom mortadelom i sve zaliti kvalitetnom čašom bijelog ili crnog vina.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.