03. travnja 2014.

Brancin file 'Bercy'

dino brancin.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
S toplijim danima sve češća namirnica na mom tanjuru je riba. U ovom slučaju brancin, koji se najčešće priprema pečenjem, ponajviše zbog fine i nježne teksture mesa, stoga nije baš ponajbolji za kuhana jela poput gregade, popare ili brudeta.

Prilozi koji se savršeno sljubljuju s tom cijenjenom ribom su uglavnom na bazi povrća, pa tako pečeni krumpir, blitva, prokulice, rajčice i tikvice mogu biti jedna od ideja za savršen ručak. Jelo nosi ime po specijalnom umaku koji se poslužuje uz ribu, Bercy. A priprema se vrlo jednostavno i brzo. Mala tajna umaka je u tome da nakon filetiranja ribe, od kostiju, glave i repa skuhate fini riblji fond (temeljac) koji je osnova umaku. No, ja sam ga ipak malo nadogradio tako što sam pojačao umak s par kapi limete.

Brancin file 'Bercy' (za 4 osobe, vrijeme pripreme 35 min)

Sastojci:

  • 800 g svježeg brancina
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • 2 dcl ribljeg fonda/ temeljca
  • 50 g maslaca
  • 2 žlice oštrog brašna
  • Svježi vlasac
  • 1 limeta
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Ribu očistite i pažljivo filetirajte. Glavu, rep i kosti stavite kuhati s korjenastim povrćem kako bi dobili fini riblji temeljac.
  2. Filete brancina posolite i popaprite te lagano prepecite na grill tavi.
  3. U drugoj tavi rastopite maslac, dodajte oštro brašno i napravite svijetlu zapršku. Podlijte procijeđenim ribljim temeljcem i bijelim vinom. Začinite, ukuhajte i dodajte par kapi soka od limete.
  4. Pečene file poslužite uz povrtnu garnituru prelivenu specijalnim umakom Bercy.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.