Prilozi koji se savršeno sljubljuju s tom cijenjenom ribom su uglavnom na bazi povrća, pa tako pečeni krumpir, blitva, prokulice, rajčice i tikvice mogu biti jedna od ideja za savršen ručak. Jelo nosi ime po specijalnom umaku koji se poslužuje uz ribu, Bercy. A priprema se vrlo jednostavno i brzo. Mala tajna umaka je u tome da nakon filetiranja ribe, od kostiju, glave i repa skuhate fini riblji fond (temeljac) koji je osnova umaku. No, ja sam ga ipak malo nadogradio tako što sam pojačao umak s par kapi limete.
Brancin file 'Bercy' (za 4 osobe, vrijeme pripreme 35 min)
Sastojci:
- 800 g svježeg brancina
- 0,5 dcl bijelog vina
- 2 dcl ribljeg fonda/ temeljca
- 50 g maslaca
- 2 žlice oštrog brašna
- Svježi vlasac
- 1 limeta
- Sol, papar
Priprema:
- Ribu očistite i pažljivo filetirajte. Glavu, rep i kosti stavite kuhati s korjenastim povrćem kako bi dobili fini riblji temeljac.
- Filete brancina posolite i popaprite te lagano prepecite na grill tavi.
- U drugoj tavi rastopite maslac, dodajte oštro brašno i napravite svijetlu zapršku. Podlijte procijeđenim ribljim temeljcem i bijelim vinom. Začinite, ukuhajte i dodajte par kapi soka od limete.
- Pečene file poslužite uz povrtnu garnituru prelivenu specijalnim umakom Bercy.