04. srpnja 2016.

Brtonigla priprema povratak u prošlost uz manifestaciju "U bojama tradicije"

šumske gljive.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Područje Općine Brtonigle u povijesti je bilo poznato, uz ostalo i po industriji (tvornici tjestenine, mlinu, uljari...) No, bilo je poznato i po mnogim starim zanatima kakvih danas rijetko viđamo ili su već davno izumrli. Mirisi, okusi, nošnje, običaji, zanati, igre, druženja i ostalo iz tog doba ponovo će se pojaviti u Brtonigli.

Dana 8. srpnja ove godine Brtonigla će proputovati kroz vrijeme i zastati na jedan dan u doba starih zanata, čija prezentacija će se održati u samom središtu općine.

Posjetitelji će moći pogledati vršidbu žita, bačvare dok izrađuju drvene bačve, skledare kako proizvode zdjele, kamenoklesare, stare tkalače strojeve, proizvodnju instrumenata i još mnogo toga zanimljivog.

Brtonigla | Author: Promo foto: Promo

Za ljubitelje tradicionalnih jela pripremiti će se gljivarski kotlić, a prisutni će moći i degustirati fuže pripremljene na starinski način. Smijeh i zabava zavladati će ulicama Brtonigle uz tradicionalne igre koje su nekada činile svakodnevicu. Ujedno, posjetitelji će imati neponovljivu priliku, besplatno se provozati magarcima koji će biti na raspolaganju tijekom manifestacije.

No, teško je zamisliti „nekadašnje fešte“ bez žive muzike, pa iz tog razloga, diljem Brtonigle odzvanjati će zvukovi tradicionalne muzike za koje će se pobrinuti lokalni bend. Istovremeno, odlična animacija u sklopu Istria inspirit na temu kruha, zaintrigirati će sve prisutne.

Nezaboravni događaj, koji počinje u večernjim satima (nakon 19 sati) , obilježiti će i sajam autohtonih proizvoda na kojemu će se moći kupiti razni suveniri i lokalni autohtoni proizvodi.

Fuži s gljivama, sasvim su dovoljan razlog za vikend u istri, pa stoga...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.