19. travnja 2016.

Još malo pa nestalo: Rižoto sa šparogama

Šparoge
gastro postao gastro.24sata.hr
Rižoto je jelo kojem ćemo uvijek reći ˇ»da, može!» – jednostavno ga volimo u svakoj kombinaciji. Jedemo ga zimi, kao i u proljeće i ljeto, u svim kombinacijama – s gljivama, s bundevom, pa je došlo vrijeme da ga isprobamo i sa šparogama.

Sezona je šparoga, iako živim u gradu gdje ih se ne možete nabrati, može ih se jedino nabaviti, nama je i to dovoljno. Vjerujem da ima vas koji imate malo više sreće pa ste nalazite u Sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje) gdje su u tijeku Dani istarskih šparuga. Šparogurmani navalite, Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima ovog kraja.

Više o samoj manifestaciji pročitajte na stranicama Colours of Istria. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. Vi koji ste tamo uživajte u svim delicijama spravljenih na bazi šparoga uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara, a mi ćemo ovdje doma uživati u rižotu sa šparogama i čaši finog muškata.

Šparoge | Author: Sanja Mijac foto: Sanja Mijac

Sastojci:

  • 500g šparoga
  • nekoliko žlica maslinovog ulja
  • 2 crvena luka
  • 250g riže
  • 1.5 dcl bijelog vina
  • 250ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar, lišće peršina
  • oko 1l vruće vode

 Priprema:

  1. Očistite šparoge tako da ih presavijete u donjem dijelu stabljike. U dijelu gdje šparoga pukne odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje dijelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće.
  2. U dubljoj tavi na ulju dinstajte crveni luk narezan na sitno dok ne omekša, zatim dodajte šparoge, dinstajte i njih dok ne omekane. Podlijte s malo tople vode ukoliko bude trebalo.
  3. Rižu operite, pa ju dodajte u tavu, dodajte i bijelo vino, povremeno sve promiješajte.
  4. S vremena na vrijeme podlijevajte rižu toplom vodom kako se ona bude kuhala. (svaka riža se kuha vremenski različito, moja je bila gotova za 15 minuta)
  5. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, kuhajte još nekoliko minuta.
  6. Svježe lišće peršina operite, nasjeckajte na sitno i dodajte u rižoto.
  7. Začinite sa soli i paprom.
  8. Poslužite s parmezanom, rukolom i svakako preporučam da po cijelom tanjuru pokapate sok limuna za dodatni okus.
Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Iva Jugović
    vanillaiva@gmail.com 14:25 19. Travanj 2016.

    Obzirom da sam iz Brtonigle dat ću svoje mišljenje. Rižoto se radi sa češnjakom, a vrhnje za kuhanje nije potrebno. Od tvrdih dijelova šparoga radi se temeljac i dodaje se kod podlijevanja rižota.