Postoji legenda koja kaže kako je Alfredo, vlasnik restorana u Rimu, 1914. godine prvi puta pripremio okusom blag, a hranjiv umak od vrhnja, maslaca i parmezana i poslužio ga s tjesteninom kako bi udovoljio svojoj supruzi koja je izgubila apetit nakon poroda. Supruzi se toliko svidjela inovacija da je predložila Alfredu da fettuccine uvrsti na jelovnik restorana.
Tjestenina fettuccine je vrlo slična tagliatellama, duge trakice koje su nešto uže od samih taglitella. Duga i polosnata tjestenina pogodna je za sve tipove umaka.
Postupak pripreme tjestenine alfredo je vrlo jednostavan i brz, u loncu otopimo maslac, dodamo vrhnje za kuhanje, pustimo da provrije pa dodamo parmezan i miješamo dok se ne otopi, zatim umak spojimo s kuhanom tjesteninom.
Varijacije na temu pripreme alfredo umaka su brojne, a jedna od njih uključuje povrtni temeljac, češnjak, tikvice i kukuruzni škrob, dok je maslac izostavljen.
Talijanske fettuccine alfredo ili možda bolje reći američke, s obzirom na tamošnju njihovu popularnost, možemo napraviti i vrlo slično bešamelu uz dodatak slanine i češnjaka.