Šef kuhinje restorana Bon Appetit, Berislav Lacković savjetuje vas kako najfinije iskoristiti bundevu. "Od bundeve možemo raditi razne juhe uz dodatke škampa ili gljiva lisičarki. Većina se ljudi odlučuje na rižota, tjestenine i njoke s bundevom, ali i pripreme torti, muffina sa suhim voćem i bundevom", navodi Berislav Lacković.
Kolač s bundevom je vrlo jednostavan. Bundevu se prvo razreže i s korom se priprema u pećnici na 145 stupnjeva svega petnaest minuta. Pečenjem se pojačava okus bundeve. U restoranu Bon Appetit, pohanu bundevu u kokosovom brašnu služe kao prilog srnetini.
Rižoto s bundevom i blitvom
Sastojci za 4 osobe:
0,40 kg bundeve
0, 20 kg riže
1 glavica luka
soli i papra prema potrebi
0, 05 kg maslaca
0, 20 kg blitve
0, 10 l ulja
Priprema:
Bundevu i luk ogulimo. Dio bundeve narežemo na tanke rezance (žiljen), a ostatak bundeve, kao i luk izrežemo na kockice. U posudu dodamo ulje i luk. Kad se luk zarumeni dodamo bundevu rezane na kockice i malo pržimo pa podlijemo sa malo juhe ili vode. Dodamo rižu koju smo malo prokuhali u slanoj vodi, zatim blitvu rezanu na rezance i maslac i sve skupa promiješamo. Bundevu rezane na rezance ispržimo naglo u fritezi kao čips i posolimo. Kod serviranja kao podlogu stavimo list blanširane blitve, a gore dolaze prženi rezanci batate (čips).