22. travnja 2015.

Čija je janjetina najbolja?

janjetina
foto: Marko Prpić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Uvriježeno je u nacionalnom nasljeđu i svakodnevici dokazivanje čija je janjetina najbolja.

Tko god će ustvrditi da je njegova najbolja ili da je jeo najbolju, odmah će se naći oponent, koji iako nije probao ovu prvu spremno i bezrezervno tvrditi kako je njegova ili ona koju je on jeo bolja. Ovo nadmudrivanje postalo je dio folklora koji ima do sada potpuno neiskorišteni, vrlo značajan marketinško - gastronomski potencijal.

Upravo iz tog vrlo jednostavnog i sveprisutnog postulata došli smo na ideju te smislili projekt kojem je upravo to dokazivanje jedina svrha. Odnosno po prvi puta ovu činjenicu želimo iznijeti na prosudbu javnosti i od nje napraviti medijski događaj. Manifestacija 'Čija je janjetina najbolja?' ovaj puta ograničena je na tri geografska toponima, odnosno otoka, svugdje u Hrvatskoj poznata po janjetini. Tri otoka ujedno su i najčešća tema ovakvih prijepora, naravno s nikad dokazanim ili podastrtim rezultatom, odnosno stavom koja bi se makar približio konačnoj "istini“.

Na manifestaciji će se "ogledati“ janjetine s Brača, Paga i Cresa. U kuhinji creskog hotela Kimen priprema se janjetina za žiri koji je multidisciplinaran i vrlo stručan. U njemu su doajen hrvatskog ugostiteljstva Corrdo Pellizer iz Rovinja, opatijski chef i član žirija MasterChefa Hrvatska Andrej Barbieri, te somelier i stručnjak za organoleptiku Aleksandar Noršić iz Zagreba. Uz žiri janjetina se servira i za još osamdesetak gostiju, te novinare i sponzore. Svi oni također daju svoj glas u odluci čija je janjetina najbolja.

Janjetinu sa pojedinog otoka spravlja kuharska ekipa hotela Kimen predvođena šefom Giani Dlačić, uz pomoć gostujućih kuhara svake od ekipa - chef Miro Bogdanović za Brač, Talijan Marco Sasso za Cres i Ivica Škunca za Pag. Ukupno će biti servirano osam sljedova, a svaki od gostujućih kuhara spravlja svoje autorsko jelo. Kulminacija večere biti će proglašenje, odnosno objava čija je janjetina najbolja?

Manifestacija je smišljena da postane redovita, da se broj sudionika širi, pa u konačnici postane i internacionalna. Manifestacija "Čija je janjetina najbolja?“ želi potaknuti inicijativu za brendiranjem janjetine hrvatskih otoka, a odvija se pod pokroviteljstvo Ministarstva turizma, Turistička zajednice Primorsko goranske županije i Grada Cresa.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.