14. svibnja 2015.

Čija je janjetina najbolja?

janjetina
foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Na večeri na kojoj je u hotelu Kimen u Cresu bilo nazočno sto četrdeset gostiju u osam slijedova servirala se janjetina spravljena na tradicionalan način uz autorska jela chefova

U hotelu Kimen održana je  gastronomska manifestacija "Čija je janjetina najbolja“ koju je organizirala Poljoprivredna zadruga Cres uz pomoć gastro kritičara Radovana Marčića te uz logističku podršku hotela Kimen. U organizaciji Poljoprivredne zadruge Cres i po ideji njena ravnatelja Matea Ferarića ogled je organiziran kao poticaj inicijativi zaštite ovaca hrvatskih otoka i ekstenzivnog načina njenog uzgoja.

Prema glasovima gostiju koji nisu znali koju janjetinu kušaju najboljom je ocijenjena creska koja je dobila 160 bodova, na drugom mjestu je bračka sa 105, a treća paška s osvojenih 77 glasova.

Prvo je gostima bila servirana janjetina spravljena na klasičan način, bačena u krušnoj peći , a potom janjeći kotleti sa grila. Na svakom tanjuru uz priloge bila su po tri komada janjetine označena raznobojnim štapićima. Gosti, jednako kao i žiri morali su odabirom štapića odlučiti koja janjetina za njih ima najbolji okus. Ove pjatance spravljala je ekipa kuhinje htjela Kimen predvođena chefom Gianijem Dlačićem.

Potom su slijedili autorski tanjuri dva gostujuća chefa Mire Bogdanovića koji je kuhao s bračkom janjetinom, Ivice Škunce sa paškom, dok je za domaće janjetinu spravljao Marco Sasso. Ideja koju su chefovi striktno proveli bila je da se pokaže autorska interpretacija tradicije, odnosno modernizira klasičan svima poznati načini spravljanja janjetine.

Nakon večere kao raritetni desert služeno je malo poznato autohtono cresko slatko, olito iz mjesta Orleca. Župana Primorsko goranske županije Zlatko Komadina, pomoćnik ministra turizma Davor Ižaković i creski gradonačelnik Kristijan Jurjako s ostalim gostima, a među njima mnogo sponzora koji su potpomogli manifestaciji glasali su u korist creske janjetine koju smatraju najboljom. Slijedila je po ocjeni publike bračka, a potom paška janjetina.

Stručni žiri u kojem su okuse janjetine ocjenjivali Corado Pellizzer restorater iz Rovinja, Andrej Barbieri chef i Voloskog, te somelijer Aleksandar Noršić iz Zagreba nisu su mogli odlučiti da li je bolja creska ili bračka janjetina, te su je bodovali jednako, dok su bod i po manje dodijelili jelima spravljenim od paške janjetine. Producent manifestacije i moderator večere bio je Radovan Marčić. Po svemu uspješna ova velika večera sasvim je sigurno da će se nastaviti.

Već su se javile ideje da dogodine sudjeluju i uzgajivači ovaca sa otoka Krka i Raba. Ostvarili se nakana sigurno je da će se olakšati put procesa zaštite janjetine hrvatskih otoka, kao nove gastronomske i kulturološke inicijative uzgajivača ovaca.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.