05. ožujka 2016.

Idealan spoj: Dimljena riba i ukiseljene namirnice

Dimljena riba
gastro postao gastro.24sata.hr
Nemamo često priliku za uživanje u dimljenoj ribi, a kad imamo - vrijedi znati sljedeće

Pri spomenu dimljene ribe najčešće se prvo sjetimo dimljenog lososa, no hladnjaci s ribljim delikatesama u supermarketima kriju još nekoliko vrsta ovih specijaliteta poput dimljene pastrve. Obzirom da se radi o delikatesi, najbolje ju je konzumirati takvu kakva jest - bez prevelikih intervencija.

Dimljenjem se riba konzervira i time je pogodna za konzumaciju bez dodatne termičke obrade. Najbolje dolazi do izražaja u kanapeima i odlično se slaže s mliječnim proizvodima poput kremastih sireva i kiselog vrhnja. Svoj dimljenoj ribi također odgovaraju kisele namirnice poput ukiseljenih krastavaca i kapara. Može se spremati kao namaz za krekere ili kruh, ili koristiti u pripremi salata, omleta i mnogih drugih jela kao aromatičan dodatak.

Namazi

S namazom napravljenim od dimljene ribe, sirnog namaza i jogurta uz dodatak usitnjenih kiselih krastavaca, kapara ili maslina, limunovog soka i svježe nasjeckanog peršina - ne možete pogriješiti. Osim s peršinom, dimljena riba se odlično slaže sa začinskim biljem poput kopra i vlasca.

Krumpir salata

Krumpir salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Provjereno dobre kombinacije su one koje sadrže krumpir kuhan u kori, uz dodatak kremastog sira, kapara, limunovog soka i salate po želji. 

Jesmo li spomenuli motar

O ovom, gotovo morskom začinu, jednom drugom prilikom, a sada idemo kuhati, dobar vam tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.