Pri spomenu dimljene ribe najčešće se prvo sjetimo dimljenog lososa, no hladnjaci s ribljim delikatesama u supermarketima kriju još nekoliko vrsta ovih specijaliteta poput dimljene pastrve. Obzirom da se radi o delikatesi, najbolje ju je konzumirati takvu kakva jest - bez prevelikih intervencija.
Dimljenjem se riba konzervira i time je pogodna za konzumaciju bez dodatne termičke obrade. Najbolje dolazi do izražaja u kanapeima i odlično se slaže s mliječnim proizvodima poput kremastih sireva i kiselog vrhnja. Svoj dimljenoj ribi također odgovaraju kisele namirnice poput ukiseljenih krastavaca i kapara. Može se spremati kao namaz za krekere ili kruh, ili koristiti u pripremi salata, omleta i mnogih drugih jela kao aromatičan dodatak.
Namazi
S namazom napravljenim od dimljene ribe, sirnog namaza i jogurta uz dodatak usitnjenih kiselih krastavaca, kapara ili maslina, limunovog soka i svježe nasjeckanog peršina - ne možete pogriješiti. Osim s peršinom, dimljena riba se odlično slaže sa začinskim biljem poput kopra i vlasca.
Krumpir salata
Provjereno dobre kombinacije su one koje sadrže krumpir kuhan u kori, uz dodatak kremastog sira, kapara, limunovog soka i salate po želji.
Jesmo li spomenuli motar?
O ovom, gotovo morskom začinu, jednom drugom prilikom, a sada idemo kuhati, dobar vam tek!