12. veljače 2016.

Slanina u čokoladi: Fantastičan uvod u Zagreb Coffee & Chocofest

Dobra vina Chocofest
1/6
foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Peti po redu Zagreb Coffee & Chocofest je najveći hrvatski sajam ovih dviju toliko popularnih namirnica, a ove se godine održava od 11-14. veljače na Trgu Bana Josipa Jelačića. Kao uvertiru, isprobali smo petoslijedni čokoladni meni u poznatom zagrebačkom restoranu - Dobra vina!

Divno je bilo ove srijede u Dobrim vinima. Ljudi zaduženi za hedonizam u tom lokalu, ove su večeri priredili pet jela na bazi čokolade, pa nam je samo preostalo sjediti, guštati i uživati u kombinacijama kojima su s jelima uparivali vrhunska vina. Iako je domaćin bio Zagreb Coffee & Chocofest, u Dobrim vinima su na prvome mjestu - ipak, vina.

Večer je počela pjenušcem Agrolagune - Perla Rose, a zatim se na stolu stvorio Chips od pancete u korici od mliječne čokolade praćen Rajnskim rizlingom Korak. Hrskavi špek u hrskavom čokoladnom omotu!? Blasfemično, ali sasvim ukusno. Nevjerojatna pomirba muškaraca i žena u jednome zalogaju! O Koraku je dosta rečeno, stvarno jako vino.

File lososa na crnoj palenti s umakom hollandaise od bijele čokolade bio je najbolja kombinacija večeri. Čokolada je dala idealnu gustoću i okus umaku, a losos obožavam u svakom obliku pa i ovom iz konvektomata. La Vie en Rose Degrassija nježno je pratio ovo ugodno, lagano jelo.

Tortilja s piletinom uz Galićev Pinot crni bila je pozlužena na posteljici od graha i čokolade. Prvi dojam je bio totalni povratak u mladost - Čokolino s vodom! Kasnije nestane tog dojma, ali da se urezao - jest! Galić - sjajan.

Gulaš od divljači je sam po sebi bio fenomenalan, gust, tust, mastan i masivan. S dodatkom domaće rapske čokolade, još i trunčicu bolji, ali komade papra jednostavno ne volim pod zubom, jer mi odvuku svu pažnju s ostatka jela, baš kao i komadi chilli papričica. tako da nisam miješao, ali svejedno - izvrsna kombinacija, pogotovo s portugalskom teškom artiljerijom - Reserva Esporao!

Dobra vina Chocofest | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Šarena čokoladna trilogija Pekarnice slastica Vilma s Raba divno je legla uz Tawny port Van Zeller. Rapska torta je i dalje nešto što bi trebalo dijeliti turistima koji prvi put slijeću u Hrvatsku, da se u nju trenutno zaljube!

Umjesto zaključka, svakako posjetite Dobra vina srijedom, i po cijeni od dvjestotinjak kuna uživajte u pet sljedova hrane i vina koje sa Chefom Goranom Geršakom smišlja neuništivi vlasnik Damir Horvat. Svaka čast!

5. Festival kave i čokolade Zagreb Coffee & Chocofest održava se od 11. do 14. veljače 2016. u festivalskom paviljonu na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

U protekle četiri godine Zagreb Coffee & Chocofest posjetilo je preko 500.000 posjetitelja iz Zagreba, Hrvatske i cijele regije. Uz preko 100 izlagača i više od 120 radionica, predavanja i cooking show programa, u ART programu nastupilo je i nekoliko vrsnih umjetnika: Karen Eland (USA), Saimir Strati (Albanija) i Gorazd Potočnik (Slovenija)

Cilj festivala i dalje ostaje isti: predstavljanje najboljih hrvatskih i svjetskih čokolada i kava. Kroz različite promocije, prezentacije, radionice i prigodnu prodaju brojni hrvatski i strani proizvođači i uvoznici predstavit će najnovije trendove u gastronomiji i industriji kave i čokolade, a umjetnici će na svoj način različitim tehnikama predstaviti sve čari čokoladnog artizma. Povodom Valentinova svi posjetitelji zaljubljeni u kavu i čokoladu moći će se zagrliti na Trgu bana J. Jelačića i slikati sa velikim Zagreb Coffee & Chocofest srcem promjera 3 m. Novost ovogodišnjeg koncepta jest da se održava na još nekoliko lokacija - Centru za kulturu prehrane, Winebaru Dobra vina, te odabranim zagrebačkim barovima, hotelima i restoranima.

Festivalski Choco bar ponudit će vruće čokolade sa okusima maline, kikirikija i karamele, a oni željni zabave i novih znanja moći će uz stručno vodstvo u Centru za kulturu prehrane sudjelovati u izradi jestivih poklona za Valentinovo i neobičnim recepturama bloga Jedozovni duo. Posebna atrakcija i ovogodišnjeg festivala je njegov bus – vintage double decker iz 1960. godine koji će voziti turistički razgled centra grada. U umjetničkom dijelu programa posjetitelji će moći uživo pratiti izradu kipova od čokolade. Pozivamo Vas da nam se i opet pridružite u ovoj „ovisnosti “ i prepustite njenim najstrasnijim užicima.... nekad malo više slatkim, nekad malo više gorkim, ali na Zagreb Coffee & Chocofestu svakako nježno neizbježnim!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.