15. svibnja 2016.

Fino i zdravo: Zobeni keksi

keksi
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrlo je važno, a u dječjem svijetu možda i važnije nego u svijetu odraslih, kako hrana izgleda, i kako je poslužena.

Stoga nije naodmet potruditi se oko pripreme kako bi jelo izgledalo što atraktivnije, zamotano u salvete sa djeci zanimljivim sadržajem, stavljeno u kutijicu za užinu koja odražava osobnost djeteta. Djeca vole boje stoga se potrudite da je njegova užina što šarolikija; sendvičima primjerice dodajte naribani ljubičasti kupus, muffinima ribanu mrkvu, a slanima palačinkama kukuruz.

zobeni keksi.jpg | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Sastojci:

  • 150 grama maslaca
  • 100 grama smeđeg šećera
  • 50 grama bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice meda
  • 150 grama crnog brašna tip 850
  • 100 grama oštrog brašna
  • 150 grama zobenih pahuljica
  • Pola žličice soli
  • 1 žličica cimeta
  • Pola praška za pecivo
  • 2 jaja
  • 150 grama suhog voća (grožđice,brusnice ili nasjeckane suhe smokve ili šljive)

Priprema:
1.  Umijesite maslac sa šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa sjedinjena, dodajte med. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, cimet, zobene pahuljice i suho voće.
2.  Sjedinite obje smjese te dodajte 2 jaja. Smjesu na sat vremena stavite u hladnjak.
3.  Grabite žličicom i oblikujte kuglice rukama te ih lagano pritisnite na papiru za pečenje s razmakom od 4 cm.
4.  Pecite na 180°C oko 7 minuta (odnosno dok ne počnu tamniti).

Kad se keksi izvade iz pećnice vrlo su mekani no stajanjem se osuše i očvrsnu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.