Pripremom i izgledom nalik na majonezu, a okusom bogatiji i puniji, aioli je umak koji se spaja s mesom, ribom i povrćem. Mediteranski umak koji najviše spremaju Francuzi, Španjolci i Talijani, s malim varijacijama u pripremi, može postati aromatičan dressing ili dodatak školjkama, poširanim jajima ili tek kao dip u koji ćete umakati najdraže povrće.
Kada se jednom upustite u izradu ovog neodoljivog umaka, teško da ćete se vratiti na klasičnu majonezu upravo zbog bogatstva okusa koje daje kombinacija češnjaka, senfa i limunovog soka. Kod pripreme aioli umaka najvažniji su strpljenje i oprez kako se sastojci ne bi odvojili. Upustite se u pripremu i zaljubite u novi najdraži umak.
Sastojci:
- 1 veći žumanjak
- 2 žlice limunovog soka
- ½ žličice senfa
- 4 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice suncokretovog ulja
- 2 režnja češnjaka
Priprema:
- Češnjak pritisnite nožem i pretvorite ga u pastu uz dodatak malo soli.
- Pomiješajte žumanjak, limunov sok i senf.
- Pomiješajte i maslinovo i suncokretovo ulje, pa tu mješavinu lagano dodajte u mješavinu sa žumanjcima, žlicu po žlicu.
- Smjesu je potrebno miješati pjenjačom kroz cijeli postupak dodavanja ulja kako bi se svi sastojci povezali.
- Ukoliko se ulje počne odvajati, stanite s dodavanjem i miješajte dok se ne poveže.
- Na kraju umiješajte pastu od češnjaka i začinite soli i paprom.
- Ako je aioli umak pregust, dodajte kap ili dvije vode.
- Spremite i posudu, zatvorite i ohladite.
Dobar tek!