19. kolovoza 2016.

Aioli umak – nova zvijezda vaših jela

aioli
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Volite li majonezu, aioli ćete obožavati!

Pripremom i izgledom nalik na majonezu, a okusom bogatiji i puniji, aioli je umak koji se spaja s mesom, ribom i povrćem. Mediteranski umak koji najviše spremaju Francuzi, Španjolci i Talijani, s malim varijacijama u pripremi, može postati aromatičan dressing ili dodatak školjkama, poširanim jajima ili tek kao dip u koji ćete umakati najdraže povrće.

Kada se jednom upustite u izradu ovog neodoljivog umaka, teško da ćete se vratiti na klasičnu majonezu upravo zbog bogatstva okusa koje daje kombinacija češnjaka, senfa i limunovog soka. Kod pripreme aioli umaka najvažniji su strpljenje i oprez kako se sastojci ne bi odvojili. Upustite se u pripremu i zaljubite u novi najdraži umak.

Sastojci:

  • 1 veći žumanjak
  • 2 žlice limunovog soka
  • ½ žličice senfa
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice suncokretovog ulja
  • 2 režnja češnjaka

Priprema:

  • Češnjak pritisnite nožem i pretvorite ga u pastu uz dodatak malo soli.
  • Pomiješajte žumanjak, limunov sok i senf.
  • Pomiješajte i maslinovo i suncokretovo ulje, pa tu mješavinu lagano dodajte u mješavinu sa žumanjcima, žlicu po žlicu.
  • Smjesu je potrebno miješati pjenjačom kroz cijeli postupak dodavanja ulja kako bi se svi sastojci povezali.
  • Ukoliko se ulje počne odvajati, stanite s dodavanjem i miješajte dok se ne poveže.
  • Na kraju umiješajte pastu od češnjaka i začinite soli i paprom.
  • Ako je aioli umak pregust, dodajte kap ili dvije vode.
  • Spremite i posudu, zatvorite i ohladite. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.