gastro postao
Slatki vjesnik jeseni mnogima budi uspomene iz djetinjstva, a spada među najprostranije sorte voća
Sočna, slatka i mirisna, šljiva je pravi vjesnik jeseni. Najčešće korištena u džemovima, pekmezima i marmeladama, zanimljiv je sastojak raznih slastica. Među apsolutnim hitovima jesenskog stola vjerujemo da će se pronaći ovaj cheesecake sa šljivama
Sastojci:
- 150g oštrog brašna
- 100g glatkog brašna
- 50g mljevenih badema
- 80g šećera
- 150g maslaca
- žličica praška za pecivo
- 2 žumanjka
Nadjev:
- 250g posnog sira
- 100g kiselog vrhnja
- 90g šećera
- žličica ekstrakta vanilije
- sok pola limuna
- 2 bjelanjka
- 300g šljiva
Priprema:
- Prosijte glatko i oštro brašno pa ga pomiješajte s praškom za pecivo. Dodajte šećer, mljevene bademe, ohlađeni maslac narezan na listiće i žumanjke.
- Umijesite tijesto, formirajte u kuglu, zamotajte u prijanjajuću prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Očistite i prerežite šljive. Izmiješajte sir s vrnjem, šećerom, limunovim sokom i vanilijom. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje.
- Obložite ga razvaljanim tijestom po dnu i rubovima. Izbodite vilicom dno. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite tijesto oko 8 minuta. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa ga lagano umiješajte u smjesu od sira.
- Izvadite tijesto iz pećnice, izlijte po njemu nadjev pa utisnite i rasporedite polovice šljiva.
- Vratite pitu u pećnicu i pecite još oko 35 minuta.