21. rujna 2016.

Izdubite, napunite i zapecite najdraže sezonsko povrće

Punjeno povrće
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Gotovo svo povrće koje se krajem ljeta može nabaviti na tržnicama odlično je za - punjenje.

Pune se tikvice, rajčice, patlidženi, krastavci i paprike, a lisnato povrće poput kupusa i kelja može poslužiti za pripremu ukusnih sarmi. Mogu se pripremiti i od lišća vinove loze, no treba birati mlade listove koji nisu prskani kemikalijama. Nešto rjeđe pune se krumpiri, mrkva, celer te artičoke. 

Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i luka.

Ukusne nadjeve možete također napraviti od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruya, krumpira i pire-krumpira te leće.

Punjeno povrće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom.

Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne.

Puniti se može i sirovo povrće. Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u pećnici jer bi se moglo raspasti. Unutarnji dio sa sjemenkama izdubite žlicom - ako su sjemenke tvrde bacite, a a ako je unutrašnjost mekana, možete je kratko propirjati te ubaciti u nadjev ili upotrijebiti u juhama, gulašima, rižotima i drugim jelima.

No, bez obzira na to kakav nadjev odaberete za povrće - nećete pogriješiti ako ga prije pečenja pospete naribanim sirom. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.