Recepti 30. kolovoza 2019.

Instant hlađenje: Kako napraviti sendvič od sladoleda!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vrlo jednostavno, sendvič sladoled smrznuta je slasna i osvježavajuća slastica napravljena od sloja sladoleda između dva keksa ili biskvita.

Još je davne 1894. godine u kuharicu Ralpha Greena uvršten vrlo jednostavan recept za sendvič sladoled: “Nareži na tanke kriške biskvit (pound cake), brzo ih namaži sladoledom po želji i spoji kriške. Ako želiš, u svaki sendvič možeš staviti 2 vrste sladoleda. Serviraj odmah...“.

 

Možda vas zanima... Sladoledna torta od vanilije i borovnica Recepti

 

Početkom 20. stoljeća sladoled sendvič populariziran je i to osobito u New Yorku zahvaljujući nekoliko objava u novinama. 1900. godine New York Tribune slikovito opisuju mladog lokalnog poduzetnika koji je za jedan cent prodavao dva mala vafla "spojena“ s pola cm debelim slojem sladoleda. Potražnja za ovom poslasticom je bila velika pa je mladić jedva stizao zadovoljiti potražnju, osobito nakon što je sendvič sladoled postao hit među brokerima Wall streeta. Ubrzo su se ulični prodavači u New Yorku počeli prodavati imitacije sendviča sladoleda.

 

Možda vas zanima... I to je moguće: Napravi sladoled za samo 45 sekundi! Recepti

 

Danas je sendvič sladoled standardan industrijski proizvod koji je puno sofisticiraniji nego što je bio prije stotinjak godina pa priprema ove delicije kod kuće ipak zahtijeva malo truda, osim ako jednostavno ne namažeš sloj sladoleda na jedan keks i poklopiš ga drugim. 

Donosimo ti recept za sendvič sladoled

Potrebno ti je:

  • 1/2 šalice maslaca
  • 1/2 šalice šećera
  • 1 jaje
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice brašna
  • 1/4 šalice kakao praha
  • malo soli
  • 1 l sladoleda po želji

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180°C.
  2. U međuvremenu na laganoj vatri dobro miješajući rastopiti 1/2 šalice maslaca. Maslac treba dobro otopiti, ali ne i dozvoliti da počne kuhati.
  3. U posudi zatim pomoću pjenjače ili miskera dobro pomiješati otopljeni maslac i 1/2 šalice šećera. Smjesi dodati 1 jaje i 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i opet dobro promiješati.
  4. Zatim dodati 1/2 šalice brašna, 1/4 šalice kakao praha i malo soli i miješati do glatke i homogene smjesu. U lim za pečenje staviti papir za pečenje i pripremljenu smjesu ravnomjerno izliti na nju. Peći oko 10 minuta, sve dok biskvit ne bude suh na dodir i rubovi se lagano počinju odvajati od lima.
  5. Biskvit premjestiti na ravnu površinu i prerezati na pola.
  6. Željeni sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti ga na sobnoj temperaturi da malo omekša. Jednu polovicu biskvita namazati sladoledom i poklopite drugom polovicom biskvita.
  7. Čvrsto zamotati sendvič plastičnom folijom i staviti u zamrzivač na minimalno 2 sata, a najbolje preko noći.
  8. Prije serviranja sendvič sladoled narezati u željeni oblik.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.