01. listopada 2016.

Kolač s jabukama i pjenom od bjelanjaka - za prste polizati

Kolač
foto: 123rf
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj jednostavni kolač brzo je gotov, a obožavat će ga svi - od najmanjih do najstarijih. Iskoristite sezonu jabuka i uživajte u prefinim slasticama od ovog voća

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • naribana korica naranče
  • 1∕2 naranče žumanjak
  • 2 žlice vrhnja
  • nadjev: 3 dl vode3-4 jabuke180 g šećeražličica cimeta3 žlice kukuruznog brašna, 2 jaja

Priprema:

  1. Prosijte brašno u zdjelu, dodajte rashlađeni maslac narezan na komadiće i utrljajte ga vrhovima prstiju u brašno, dok ne dobijete smjesu sličnu krušnim mrvicama. Dodajte šećer, sitno naribanu limunovu koricu, žumanjak i vrhnje. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Četvrtasti kalup premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i njime obložite dno i stranice kalupa. Vilicom izbodite tijesto i pecite oko 10 minuta na 180°C. Izmiješajte kukuruzno brašno s malo vode. Stavite ostatak vode u lonac, dodajte oguljene komade jabuka, cimet, te smjesu od kukuruznog brašna.
  3. Miješajte na laganoj vatri dok ne zavrije, te kuhajte još minutu. Malo ohladite, umiješajte 5 žlica šećera i žumanjke. Ulijte na pečeno tijesto u kalupu, te pecite još 10 minuta na 150 °C. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, umiješajte postepeno ostatak šećera i glatki snijeg nanesite na kolač. Zapecite još 5 minuta dok snijeg ne dobije zlatno smeđu boju.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.