Dobru kavu čine tri komponente – kvaliteta, okus i aroma, a one pak ovise o posebnoj mješavini sastojaka. Umjetnost miješanja različitih vrsta kave razvio je Luigi Lavazza još na početku 20. stoljeća, u svojoj maloj trgovini u Torinu. Lavazza je godinama razvijao posebnu metodu blendinga i testirao tehnike da bi dobio savršen okus kave kakvu pijemo danas.
Sljubljivanje vruće vode i kave postaje forma umjetnosti koja se raširila diljem svijeta. Danas je ispijanje kave jutarnji ritual i najbolji način za započeti dan. Sa preko 20 milijardi šalica kave koje se popiju tijekom cijele godine, Lavazza je postala omiljeni brend koji se bira za uživanje u bilo koje doba dana.
Pozitivnost, energija, aroma i velik broj različih okusa izdvaja Lavazzu od ostalih kava. Ipak, kava ne mora uvijek biti servirana vruća. Lavazza donosi recepte za pripremu ledenih napitaka na bazi kave. Od raskošnih, punih okusa do onih malo blažih za opuštanje nakon večere, odaberite svoje savršeno piće koji će vas hladiti tijekom ljeta.
Talijanska kava s bademima ili Caffe alla Salentina je osvježavajuće piće s okusom kave i mlijekom od badema. Potrebno ga je pripremiti nekoliko sati unaprijed kako bi bio idealno ohlađen.
Potrebno vam je:
- 50 ml espresso ili kave s mlijekom
- 300 ml vode
- 100 g mliječnog sirupa od badema
Priprema:
- Pripremite espresso ili mocha kavu.
- Mliječni sirup od badema razrijedite s hladnom vodom, pa dobivenu mješavinu ulijte u posudice za led.
- Dodajte 6-7 ledenih kocaka bademovog mlijeka u veliku čašu.
- Nalijte vruću kavu u čašu bez prethodnog zaslađivanja.
- Poslužite sa slamkom.
Ledena espresso kava je osvježavajuće kremasto piće u kojem možete uživati u svako doba dana.
Potrebno vam je:
- 1 produženi espresso
- Kockice leda
- Šećer
Priprema:
- Dodajte u shaker 6-7 kockica leda i 1 ili 2 žličice šećera prema vašem ukusu.
- Pripremite produženi espresso i prelijte kockice leda.
- Zatvorite shaker i protoresite napitak 10 do 15 sekundi.
- Otvorite shaker i ulijte ga u čašu koristeći sito.
Espresso Martini je koktel od kave koji odiše elegancijom. Napitak koji je usavršen u Lavazza trening centru, uz dodatak pijemontskog likera Frangelico, može postati zaštitni znak vašeg ljeta.
Sastojci:
- 1 šalica kave
- 30ml votke
- 30ml likera Frangelico
- 6 kockica leda
- 5g šećera
- ½ čokolade Gianduja
Priprema:
- Napravite espresso sa šećerom.
- U shakeru dobro pomiješajte led, kavu, votku i liker Frangelico.
- Natočite napitak u čašu za martini.
- Prerežite Gianduja čokoladu na pola te napravite rez kako bi mogla stajati na rubu čaše.
- Također možete dodati dekorativna zrna kave na vrh.
Ledena kava sa dodatkom klasičnog talijanskog likera idealna je zamjena za koktele i pića nakon večere, a može se poslužiti i u posebnim prilikama.
Sastojci:
- 1 produženi espresso
- Kockice leda
- Amaretto liker
- Šećer
- Slatko vrhnje
- Kakao prah
Priprema:
- Stavite 6-7 kockica leda i 1 žličicu šećera u shaker.
- Dodajte žlicu amaretta i produženi espresso.
- Dobro zatvorite shaker i natočite u čašu za koktel koristeći sito.
- Dodajte tanki sloj tučenog vrhnja na vrh i posipajte kakao prahom.
Kombinacija čokolade I vrhnja u ledenoj kavi s mlijekom, odlično se spaja sa okusom kave čineći ga ukusnim i osvježavajućim pićem.
Sastojci:
- 50 ml kave
- 50 ml ohlađene otopljene čokolade
- 6-7 kockica leda
- 1 l mlijeka
- 175 g šećera
- 140 g kakao praha
Priprema:
- Skuhajte kavu.
- Stavite led u čašu i prelijte ga sa ohlađenom otopljenom čokoladeom i 50 ml mlijeka.
- Dodajte kavu i napunite do vrha tučenim vrhnjem.
- Vruća čokoladu napravite tako da skuhate 1 l mlijeka.
- Dodajte pomiješane kakao prah I šećer.
- Smanjite vatru.
- Ostavite da se slegne 10 min, ovisno o konzistenciji kakvu želite.
- Ostavite da se ohladi.