08. srpnja 2016.

Lazanje bez kora za lijene ljetne dane

ziti tjestenina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Riječ je jednostavnijoj verziji lazanja koje se pripremaju bez kora, a daju gotovo isti rezultat.

Ova varijanta lazanja sastoji se od svih sastojaka za lazanje osim kora. Umjesto njih, za ovo jelo najbolje su penne zbog rupa u koje se kod pečenja sakrije umak, a upravo se u umaku krije tajna ove tjestenine. Napravite ga puno, zalijte tjesteninu umakom i dajte joj da ga upije i postane sočna. Između slojeva tjestenine i umaka s mesom dolazi sir - ubacite ga u svim formama. Mozzarella koja se savršeno topi, parmezan koji daje divan okus i na kraju svježi sir koji će dati onaj kremasti dio.

Upustite se u pripremu ovih jednostavnih lazanja i uživajte u svakom zalogaju.

Potrebno vam je:

  • Maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 300 g mljevenog mesa
  • 3 češnja češnjaka
  • 3 šalice umaka od rajčice
  • ½ kg tjestenine
  • Sol, papar
  • Bosiljak, peršin
  • 1 šalica svježeg sira
  • ½ šalice parmezana
  • 1 šalica mozzarelle

Postupak:

  1. Stavite kuhati posoljenu vodu za tjesteninu, a pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
  2. Na ulju pržite luk i češnjak pa dodajte mljeveno meso.
  3. Kad je meso gotovo, zalijte ga umakom od rajčice, začinite soli, paprom, bosiljkom i peršinom.
  4. Pustite da se još malo kuha pa maknite s vatre.
  5. U posudi pomiješajte svježi sir, dio parmezana i sol. Neka postane kremast, bez grudica.
  6. Tjesteninu ocijedite pa je vratite u praznu zdjelu u kojoj se kuhala i pomiješajte s polovicom umaka.
  7. U istu mješavinu dodajte svježi sir i parmezan, lagano pomiješajte ostavljajući veće količine sira na mjestima.
  8. Polovicu tjestenine prebacite u vatrostalnu posudu.
  9. Pospite polovicom mozzarelle.
  10. Dodajte ostatak tjestenine, prelijte s ostatkom umaka i pospite mozzarellom i parmezanom.
  11. Pecite dok ne dobije smeđu koricu.
  12. Na kraju pospite s još svježeg bosiljka i poslužite.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.