Za kuhanje je osobito prikladan cvijet prave lavande, koji je finijeg mirisa u odnosu na lavandine. Zbog slatkastog mirisa najviše se primjenjuje za deserte poput sladoleda, krema i kolačića, sorbeta i slično.
Lavandom se začinjaju jela s roštilja, a sastavni je dio provansalske mješavine začina. Aromatizirati se mogu i ocat i ulje. Godine 2004. Sharon Shiply je izdala knjigu "The Lavander Cookbook", kuharicu posvećenu lavandi, nakon čega su se u američkim restoranima počeli pojavljivati sladoledi, želei i napici s lavandom.
Liker od lavande
Nasjeckajte vrhove lavande s cvatom tako da dobijete oko 10 žlica cvjetova, stavite lavandu u rakiju i pustite da odstoji na toplome mjestu oko 2 tjedna. Ako želite slatki liker, na kraju dodajte šećerni sirup, a za malo jaču aromu dodajte malo više lavande.
Zasladite se i macaronima s lavandom i kremom. Za recept kliknite ovdje.