Vjerovali ili ne, na svijetu postoji čak 70 vrsti graha, no kod nas se najčešće kupuju samo dvije vrste - šareni ili bijeli. Ovotjedni top posvećujemo upravo jelima od graha, namirnici koja je kroz povijest uvijek hranila mase, a od koje se mogu složiti nevjerojatni specijaliteti. Mogućnosti za pripremu graha ima mnogo, no većina pri spomenu graha odmah pomisli na varivo.
Toskansko varivo s grahom zapravo je talijanska juha s povrćem, ali sadrži toliko sastojaka da ju slobodno možete poslužiti kao glavno jelo koje će vas sigurno zasititi. Omiljene guste juhe središnje Istre - maneštre, rade se od povrća i mesa i odavno su se proširile i izvan Istre. Krčka maneštra radi se od graha, kukuruza, krumpira i mrkve uz obaveznu kost od pršuta.
Osim juha i variva, od graha se rade i odlične salate. Iako se grah dugo kuha, kupite li konzervirani i već skuhani Salatu od tune i graha možete pripremiti za 15 minuta. S druge strane, za Salatu od bijelog graha i rajčice trebat će vam oko sat vremena pripreme, no preljev od mladog luka, čilija, peršina i limunove korice učinit će ovu salatu vrijednom svake minute pripreme. Ako do sada još niste probali Zapečeni grah vrijeme je da to napravite. Koliko god bio ukusan u juhama, varivima i na salatu, zapečen u pećnici i uz dodatak domaćeg dimljenog špeka, luka i slatke začinske paprike jednostavno je fantastičan.
Pileća prsa s grahom i rajčicama obrok je za cijelu obitelj. Marinirana i na grillu pečena pileća prsa pomiješaju se s umakom od bijelog graha i rajčica za potpuni gastro užitak. Popularnost graha dokazuje i činjenica da mnoge svjetske kuhinje u svojim tradicionalnim jelima sadrže upravo ovo povrće. Tako se francusko jelo Cassoulet radi od graha, kobasica i pačjih bataka. Ovom složencu zaista se morate posvetiti jer se priprema oko 3 sata. Pogledajte svih 11 recepata s grahom koje smo vam pripremili za ovaj tjedan. Dobar tek!
Uživajte u grahu s ovim receptima:
Salata od bijelog graha i rajčice