16. rujna 2015.

Gurmanski dragulj: Pet recepata za jela s tartufima

tartuf
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Oni su rijetki, skupi, jedinstvenog okusa i smatraju se afrodizijakom - radi se naravno o tartufima.

Poznato je kako imamo dvije vrste tarufa, a to je bijeli i crni, no znate li kad su u sezoni? Ljeto je sezona i bijelog i crnog tartufa, dok se u proljeće može naći bijeli, a zimi crni.

Ako dođete u priliku da imate pri ruci pravi ovosezonski tartuf, iskoristite ga što prije, a u međuvremenu ga očišćenog čuvajte u riži jer je osjetljiv na vlagu. Kao zamjena za svježe tartufe tu je tartufata ili ulje s tartufima koji su također prave delikatese. Kao inspiraciju za jela s tartufima nudimo vam 5 prijedloga jednostavnih jela koja možete spremiti za ručak ili večeru samo za sebe ili za drage goste.

Prepečeni kruh s tartufima

Dovoljno je ispeći kruh u tosteru, namazati ga kvalitetnim maslacem i po vrhu naribati malo crnog tartufa kako biste dobili potpunu okusnu senzaciju. Predlažemo da uz to svakako otvorite i bocu kvalitetnog vina.

Pizza

Svježa i lagana opis je ove ukusne pizze bez umaka od rajčice, s mozzarellom i skutom te svježom rikulom i naribanim crnim tartufom.

Pizza Pepebianco sa skutom i tartufima

Jednostavna tjestenina

S obzirom na čistoću i plemenitost okusa tartufa, ponekad u jelima ne treba komplicirati sa sastojcima i pripremom. Za brzi ručak predlažemo jednostavnu tjesteninu na maslacu al burro začinjenu ribanim crnim tartufom.

Tjestenina s crnim tartufima

Tjestenina s povrćem

Još jedna varijanta tjestenine s tartufima, ali uz dodatak povrća i pršuta, također za brzinsku pripremu. Na malo ulja, podlijevajući povrtnim temeljcem, propirjati povrće poput patlidžana, tikvica, paprike i brokule. Povrće spojiti s kuhanom tjesteninom i dodati komadiće pršuta, ribani parmezan i crni tartuf.

Penne s povrćem, pršutom i crnim tartufom

Desert s tartufima: Motovun u magli

Motovun u magli je zapravo sladoled od žumanjaka i tučenog slatkog vrhnja kojeg bi svaki ljubitelj tartufa svakako trebao probati.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.