22. rujna 2016.

Odmorite se od kuhanja uz ove bogate salate

Salata
gastro postao gastro.24sata.hr
Igrajte se s bojama, voćem i povrćem u neodoljivim salatama

Među internacionalnim salatama nalazi se Waldorfska salata, koja se obično priprema s celerom, jabukama i orasima. Može se pripremiti i s kruškama, plavim sirom, mandarinama i komadima bijelog mesa peradi. Ono se koristi i kod pripreme 'Cezar salate', koja ime nije dobila po slavnom rimskom vladaru Juliu Cezaru, već po talijanu Cesaru Cardini koji ju je i osmislio. Živio je u Mexicu, a kad se njegova salata pojavila u jednom restoranu u Los Angelesu, postala je popularna među filmskim zvijezdama, pa je često zovu i hoolywoodskom salatom.

Salate će najbolje izgledati ako odaberete namirnice koje imaju puno boja i kontrasta. Pripremite sve sastojke, možete povrće nasjeckati u dugačke trakice i spirale kako bi izgledali još atraktivnije. Umak za salatu poslužite u odvojenoj posudu sa strane ili izlijte po završnom sloju u čaši. Uz listove zelenih salata lijepo se uklapaju i orašasti plodovi, pržene sjemenke sezama, pikanti sirevi; feta i ovčji, ali i mlađi sirevi. Ostatke pečenog mesa od prethodnog ručka, možete uvijek iskoristiti u kombinaciji s povrćem i žitaricama.

Salata | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ribu, sir i meso najbolje je dodati u čašu neposredno prije posluživanja, a preljevi od limunova soka, maslinovog ili sezamovog ulja, jogurta, majoneze, senfa začinjenih sa začinskim travama, obogatit će svaku salatu. Jedan od najčešćih salatnih preljeva je francuski vinaigrette. Kao i kod pripreme ostalih preljeva, kako bi se svi sastojci proželi, najbolje ih je miješati u blenderu ili promućkati u običnoj staklenki s poklopcem. Osim maslinovog ulja i balzamičkog octa, dodajte sok agruma, senf, mljeveni češnjak i papriku, papar, a izvrstan dodatak za vinaigrette je žličica meda, koja će mu dati slatkoću.

Preljev je najbolje pripremiti sat do dva unaprijed, kako bi odstajao. Nikako ga ne držite u hladnjaku jer bi se stisnuo. Klasičan preljev od octa i ulja, začinite žličicom pesta ili pastom od maslina. Prigodan preljev za većinu raskošnih salata je '1000 otoka' na osnovi laganog jogurta. Odlično upotpunjuje okus svake miješane salate, a kapari, svježi i kiseli krastavci, limunov sok i majoneza u njemu, daju joj potrebnu svježinu. Posebno dobro se slaže sa salatama od morskih plodova i piletine. Povrće u salati kombinirajte i sa voćem, pa iskoristite kockice dinja, brusnice, jabuku i sjeckane agrume.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.