Za pripremu domaćeg džema od limuna trebat će vam puno strpljenja i vremena. Proces pripreme je dugotrajan, ali se svakako isplati jer ćete na kraju uživati u fenomalnom domaćem, prirodnom, slatko - kiselom džemu od limuna. Možete ga koristiti u kremama, pitama, kolačima ili ga jednostavno namazati na tost.
Potrebno vam je:
- 1,5 kg limuna
- 8 šalica šećera
- ½ šalice soka od limuna
Pripremite domaći džem od naranče koji razbuđuje nepce i podiže imunitet!
Priprema:
- Operite limune pa svaki narežite na osam komadića.
- Polovicu spremite u hladnjak, a drugu polovicu stavite u posudu s osam šalica vode i ostavite da odstoje preko noći na sobnoj temperaturi.
- Zatim te iste limune u vodi zavrijte na srednjoj vatri dok se količina tekućine ne smanji na pola.
- Ohladite i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
- Pomiješajte limune iz hladnjaka, one koji su se kuhali, limunov sok i šećer u posudi pa ih kuhajte dok cijela smjesa ne postaje malo tamnija i gusta.
- Tesitrajte teksturu džema tako da izvadite najprije žlicu smjese, stavite je na tanjur i pet minuta ostavite u hladnjaku.
- Ako je dobre konzistencije, napravite to i s ostatkom džema.
- Ako nije, kuhajte i miješajte još neko vrijeme.
- Stavite sve u plitku posudu i pospremite u hladnjak dok se ne ohladi na sobnu temperaturu.
- Pospremite u staklenke, pasterizirajte i spremite do prve upotrebe.