13. siječnja 2016.

Prvi Whisky Klub u Hrvatskoj!

viski470.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Znamo da znate popiti dobar viski, ali ne bi li bilo sjajno znati i nešto više od samog imena? Najbolji način da se educirate i saznate puno bitnih stvari o ovom popularnom žestokom piću jest da krenete u whisky radionice koje organizira MIVA! Upitali smo organizatora Tomislava Tuđena - o čemu se tu radi...

Kako je nastao MIVA Whisky Klub?

Jednostavno smo nešto što je već jako razvijeno vani odlučili pokrenuti i ovdje. Naime, koliko znamo - ovo je prvi whisky klub u Hrvatskoj. Kultura pijenja whiskyja raste iz dana u dan, ljudi se sve više interesiraju i žele naučiti nešto o vrhunskim whiskyjima i ovo je bio logičan korak. Nadam se i vjerujem da će sličnih klubova biti još u budućnosti.

 

Tuđen & Andrijašević | Author: MIVA foto: MIVA

Gdje se održavaju radionice?

U wine&food baru Jadranka u Ulici grada Vukovara 56a u Zagrebu. Na istoj lokaciji nalazi se i vinoteka MIVA Galerija vina gdje članovi whisky kluba imaju popust na kupnju istih.

Tko su predavači?

Predavanja vodi Jure Andrijašević, inače predavač i u prestižnoj WSET (Wine & Spirit Education Trust) školi, najpoznatijoj svjetskoj školi za fina pića, a i veliki ljubitelj whiskyja koji je u taj hobi uložio jako puno truda, vremena i novaca.

Whisky | Author: MIVA foto: MIVA

Otkud ljubav prema whiskyjima?

Nakon što smo probali sva vina prebacili smo se na nešto jače (smijeh). Do ljubavi prema whiskyjima došlo je spontano, i Jure i ja dugo smo u tim vodama pa kad probaš nešto što je fino - nije teško zaljubiti se.

Što se može naučiti?

Sve što želite znati o whiskyju. Ono što mi ne znamo, zna netko drugi iz grupe. Ono što nitko ne zna – zna google! Šalimo se, ali predavanja nisu zamišljena na način da mi prodajemo ljudima pamet, nego da svu zajedničku 'pamet' koju imamo podijelimo međusobno. Tako da to više izgleda kao okrugli stol, nego kao klasično predavanje. Teme su raznolike, od samog načina pravljenja whiskyja, žitarica koje se za tu svrhu koriste, preko odležavanja u različitim bačvama i različitih stilova proizvodnje, sve do zemalja koje proizvode whiskyje… Stvarno sve što možete zamisliti na tu temu

Što se može finoga popiti?

Biramo najbolje što je dostupno u Hrvatskoj, ali i ono čega nema na našem tržištu. Konkretno, za zadnju radionicu pretražili smo cijelu Europu u potrazi za jednim izuzetno rijetkim whiskyjem koji košta oko 200 Eura. Na kraju smo ga uspjeli naći u Beču. Imamo veze i po Berlinu, Budimpešti, Londonu, tako da uglavnom nađemo ono što tražimo i što nam je u tom trenutku najzanimljivije za temu koju imamo. Na svakoj radionici kuša se uglavnom po 5 whiskyja, najjeftiniji dosad kojeg smo imali stajao je 325 kn

Koje su cijene, koji termini radionica?

Godišnja članarina je 350 kn i dodatno se plaća 150 kn po radionici. Članarina uključuje prvu radionicu gratis, jednu Riedel čašu za whisky te 10% popusta na sve whiskye i 5% na ostali asortiman u vinoteci MIVA Galerija vina. Naravno, i člansku iskaznicu. Na radionicama mogu sudjelovati i ljudi koji nisu članovi kluba, oni pojedinačnu radionicu plaćaju 200 kn. Radionice se održavaju svakog prvog utorka u mjesecu u 18 sati i traju oko 2 sata uz dodatno druženje nakon za one koji 'žele znati više' (smijeh)...

Zašto bi netko poželio doći u MWK?

Ljudi koji imaju predznanje o whiskyju ovdje ga mogu dodatno proširiti, a i kušati neke stvari koje dosad nisu imali prilike. Apsolutni početnici vidjet će da je whisky puno više od dodatka koli te se na taj način zainteresirati za daljnju edukaciju. Kao i vino, i whisky je priča bez kraja, i što više učite - shvaćate koliko malo znate. Osim radionica, u dugoročnom planu je i studijsko putovanje i posjet nekoj od destilerija tako da razloga za dolazak ne nedostaje...

Hvala puno, i vidimo se u školi! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.