gastro postao
Želite li u potpunosti iskoristiti i doživjeti luk, ova juha idealan je način da to učinite.
Topla, neobična i neodoljivo ukusna juha od luka dolazi iz Francuske i vrlo ju je lako obožavati. Jednostavna priprema daje nevjerojatno aromatičan rezultat. Čak i ako niste najveći obožavatelj luka, vrlo je vjerojatno da će vas ova juha osvojiti i natjerati da vam postane barem malo draži. Dodajte joj kruh i najdraži sir pa zapecite i uživajte u finom specijalitetu koji grije dušu i tijelo.
Potrebno vam je:
- 5-6 većih glavica luka
- 3 žlice maslaca
- 4 režnja češnjaka
- 3 žlice brašna
- ½ šalice vina
- 6 šalica temeljca
- 2 lovorovog lista
- 1 žličica majčine dušice
- 1 baguette kruh
- Ribani sir
- Sol, papar
Priprema:
- U dubokoj zdjeli otopite maslac na srednjoj vatri.
- Luk nasjeckajte i dodajte ga na maslac.
- Pecite dok se ne karamelizira, oko pola sata do 40 minuta.
- Povremeno pomiješajte, dodajte nasjeckani češnjak, pirjajte još koju minutu pa dodajte brašno.
- Kuhajte minutu, dvije i dodajte vino.
- Pustite da ispari, a zatim dodajte temeljac.
- Dobro promiješajte, pustite da zavrije, začinite soli, paprom i začinima i kuhajte 10 do 15 minuta.
- Prije posluživanja prebacite juhu i male vatrostalne posudice, pospite komadićima kruha i sirom.
- Pecite na 200 stupnjeva oko 8 minuta ili dok se sir ne otopi.
Dobar tek!