12. rujna 2016.

Sjajna francuska juha od luka

juha od luka
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Želite li u potpunosti iskoristiti i doživjeti luk, ova juha idealan je način da to učinite.

Topla, neobična i neodoljivo ukusna juha od luka dolazi iz Francuske i vrlo ju je lako obožavati. Jednostavna priprema daje nevjerojatno aromatičan rezultat. Čak i ako niste najveći obožavatelj luka, vrlo je vjerojatno da će vas ova juha osvojiti i natjerati da vam postane barem malo draži. Dodajte joj kruh i najdraži sir pa zapecite i uživajte u finom specijalitetu koji grije dušu i tijelo.

Potrebno vam je:

  • 5-6 većih glavica luka
  • 3 žlice maslaca
  • 4 režnja češnjaka
  • 3 žlice brašna
  • ½ šalice vina
  • 6 šalica temeljca
  • 2 lovorovog lista
  • 1 žličica majčine dušice
  • 1 baguette kruh
  • Ribani sir
  • Sol, papar

Priprema:

  1. U dubokoj zdjeli otopite maslac na srednjoj vatri.
  2. Luk nasjeckajte i dodajte ga na maslac.
  3. Pecite dok se ne karamelizira, oko pola sata do 40 minuta.
  4. Povremeno pomiješajte, dodajte nasjeckani češnjak, pirjajte još koju minutu pa dodajte brašno.
  5. Kuhajte minutu, dvije i dodajte vino.
  6. Pustite da ispari, a zatim dodajte temeljac.
  7. Dobro promiješajte, pustite da zavrije, začinite soli, paprom i začinima i kuhajte 10 do 15 minuta.
  8. Prije posluživanja prebacite juhu i male vatrostalne posudice, pospite komadićima kruha i sirom.
  9. Pecite na 200 stupnjeva oko 8 minuta ili dok se sir ne otopi.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.