gastro postao
Chia sjemenke su trenutni svjetski hit. Uvukle su se i hrvatske doručke, a pariraju dobrim starim orašastim plodovima.
Osim u zobenu kašu, jogurt i smoothie, chia sjemenke možemo dodavati u juhe, deserte poput domaćeg sladoleda, a zbog svojstva ugušćivanja jela odlične su i u pekmezima. Sparite ih u ovom jednostavnom, a slasnom pekmezu od borovnica s medom i nećete požaliti.
Za jednu manju teglicu pekmeza potrebne su:
- 3 šalice svježih ili smrznutih borovnica
- 2 žličice naribane limunove korice
- ¼ šalice svježeg limunovog soka
- 3 žlice meda ili javorova sirupa
- ¼ šalice chia sjemenki
Priprema:
- U loncu pomiješajte borovnice, limunovu koricu, limunov sok i med i kuhajte uz povremeno miješanje oko 5 minuta.
- Žlicom lagano zdrobiti pola borovnica kako bi otpustile svoje sokove te nastavite kuhati još 5 do 10 minuta.
- Provjerite odgovara li vam slatkoća pa dodajte još meda ukoliko vam nije dovoljno slatko.
- Dodati chia sjemenke, promiješati i kuhati svega 1 minutu.
- Skinuti s vatre i uliti u teglicu.
Pekmez potrošite unutar 2 do 3 tjedna. Ukoliko ga želite ostaviti za kasnije s obzirom da ne sadrži konzervanse, tada ga zamrznite pa odledite po potrebi.