gastro postao
Pripremite slasne zalogaje od palente, slanine i špinata.
Jede se vruće, toplo i hladno, uz čašu mlijeka, salatu ili žlicu umaka. Složenac od palente, slanine i špinata zbilja je povoljan za svaku priliku. Možete ga pripremiti za doručak, za ručak na poslu ili finu večeru. Priprema je jednostavna i gotovo cijeli postupak svodi se na kuhanje i pečenje u pećnici. Palentu nije potrebno skuhati prethodno već samo nekoliko puta tijekom pečenja promiješati. Uzmite vremena i pripremite složenac koji vam može trajati čak i do tjedan dana.
Potrebno vam je:
- 150 g slanine
- 1 manji luk
- 50 g špinata
- 4 jaja
- 2 šalice mlijeka
- 2 šalice palente
- 50 g ribanog sira
- 4 šalice vode
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i namastite kalup za pečenje.
- Slaninu nasjeckajte i popržite je na tavi.
- Kada dobije hrskave rubove, dodajte luk i pržite oko pet minuta dok ne omekša.
- Dodajte špinat.
- Kuhajte još nekoliko minuta i maknite s vatre.
- U zdjeli pomiješajte jaja i mlijeko pa dodajte palentu i polovicu ribanog sira.
- Ubacite slaninu i povrće, začinite i promiješajte.
- Smjesu prebacite u kalup, a netom prije nego što ćete peći dodajte četiri šalice vruće vode.
- Pecite nepokriveno oko sat vremena, ali već nakon 20 minuta izvadite iz pećnice i promiješajte.
- Ponovite postupak ako je potrebno.
- Pecite sve dok palenta ne poprimi boju i postane čvrsta.
- Izvadite iz pećnice pa pospite s ostatkom sira.
Dobar tek!